Roodkapje bij de La Place-vestiging 'De Vrolijke Noot' in de Efteling

La Place (Frans voor "het plein") is een Nederlandse keten van eetgelegenheden die de nadruk legt op vers, in het zicht van de klant bereide producten. Ze werd in 1987 opgericht door warenhuis Vroom & Dreesmann maar na het faillissement dezes in 2016 is het in handen van supermarktketen Jumbo. La Place heeft in de Efteling een verkooppunt in restaurant Kashba en bij vestigingen in den lande is er een kinderhoek en -menu met Efteling-thema.

Proef

Proefkraam op de Speelweide

De Efteling 'kende' La Place al omdat ze samen deel uitmaken van inkoopcooperatie Victoria Trading. De samenwerking werd letterlijk en figuurlijk beproefd tijdens de Zeven Mijls Zomer van 2014. Op de Speelweide was een tijdelijke kraam opgesteld waar smoothies en vruchtensap te koop waren. Na dit zomerseizoen werd er vier jaar publiekelijk niets meer van de samenwerking vernomen; ongetwijfeld heeft het faillissement van moederbedrijf V&D eind 2015 bijgedragen aan de radiostilte.

De Vrolijke Noot

In mei 2018 werd bekend dat een restaurant van La Place invulling zou gaan geven aan restaurant De Vrolijke Noot, een tijdelijk horecapunt op het Dwarrelplein. Al sinds 2009 is er op deze plek en onder deze naam een verkooppunt, aanvankelijk friteskramen, later uitgebouwd tot een groter horecapunt in samenwerking met New York Pizza. In het voorjaar van 2018 werd besloten dit bouwsel te vervangen door een nieuw gebouw, wederom tijdelijk van aard, waar La Place haar intrek in kon nemen. Het opende op 26 juli dat jaar, en zag er van binnen geheel uit als een doorsnee La Place-vestiging. In 2021 werden de meeste vestigingen van La Place, waaronder die in de Efteling, overgenomen van Jumbo door cateraar Vermaat.

Panorama & Kashba

La Place in Panorama

De Vrolijke Noot heeft vier jaar zo geopereerd, maar moest eind mei 2022 het veld ruimen voor de bouw van het Efteling Grand Hotel aldaar. De samenwerking met La Place/Vermaat werd echter voortgezet: het concept verhuisde naar zelfbedieningsrestaurant Panorama self-service.

In het voorjaar van 2023 werd restaurant Panorama verbouwd en thematisch opgenomen in de Wereld van Sindbad onder de naam Kashba. De samenwerking met La Place bleef en werd zelfs uitgebreid: het hele nieuwe restaurant, dus ook inclusief het voormalige bedieningsdeel, is nu de La Place-formule. Wel is deze voor de locatie aangepast met een aantal specifieke midden-oosterse gerechten zoals couscoussalade en linzensoep.

Kindermenu en speelhoeken

Roodkapje en Pardoes openen de Efteling-speelhoek van La Place in Hudson's Bay, Rotterdam

Op 27 juni 2018 werd het startsein gegeven voor een samenwerking tussen de Efteling en La Place in de restaurants overal in Nederland. In dertien vestigingen is al een Efteling-speelhoek, en bij verbouwingen van andere vestigingen wordt die daar ook gerealiseerd.

Efteling-speelhoek in een La Place

Daarnaast voeren de restaurants vanaf dan een "kindersmulmenu", dat gepresenteerd wordt als een verantwoord alternatief voor kindermenu's van bijvoorbeeld bekende hamburgerketens. Het menu bestaat uit een kidsburger of broodje met beleg naar keuze, een bakje komkommer/tomaat, vers vruchtensap, smoothie of huisgemaakte limonade en een tasje met daarin een doeboekje, kleurpotloodjes, een cadeautje en een muntje voor een ijsje. Een kindersmulmenu kost € 4,95 en wisselt elk seizoen van Efteling-thema.

De samenwerking geldt voor alle vestigingen van La Place met uitzondering van La Place Express, NS-stations, luchthavens, RAI Amsterdam en Duinrell. In dat laatste pretpark is La Place al sinds 2008 als horecauitbater aanwezig.