Panorama à la carte
Interieur in 2011
Interieur in 2011
Locatie Reizenrijk
Type bediening
Assortiment maaltijden
Thema Engelse tuin
Geopend 2001
Gesloten 2023
Kassa's 1
Terras ja
Opvolger van De Cameleon
Opgevolgd door Nomade
Horeca

Panorama à la carte was een bedieningsrestaurant in het Panorama-restaurantcomplex in het Reizenrijk. Diverse maaltijden waren à la carte verkrijgbaar. Van 2001 tot 2007 heette het De Florant en van 2008 tot 2016 Welkom, maar het concept bleef grotendeels gelijk. Het sloot op 9 januari 2023 toen het Panorama-complex werd verbouwd tot restaurant Kashba, op deze plek zit binnen dit restaurant nu het semi-bediende gedeelte Nomade.

Omschrijving

Het bedieningsrestaurant was zowel bereikbaar via een eigen ingang aan de voorzijde van het restaurant via het terras, of via de entreehal van het complex; in het laatste geval liep je langs de open keuken. Binnen was er zitgelegenheid in een serre. Buiten was een verhoogd terras, omgeven met windbeschutting met een afbeelding van Jokie erop.

Het interieur was aangekleed met veel groen een grote vleesetende plant.

Op het menu stonden diverse niet al te ingewikkelde gerechten zoals soep met brood, een hamburger, pasta of salade. Ook is er een wisselend seizoensgerecht.

Geschiedenis

Het restaurant ontstond als opvolger van De Cameleon, dat eerder op deze plek zat, toen het Café-Restaurantcomplex opnieuw werd gethematiseerd om beter aan te sluiten bij het Reizenrijk en De Ballonvaarder ging heten. Het à la cartegedeelte ging De Florant heten, met als thema een Engelse tuin. Rond de plafondconstructie slingeren zich rijkelijk bebladerde ranken met daaraan enorme gele citroenen. Ook is het glazen dak van de serre bedekt met grote kleurige lappen stof en stoffen lampenkapjes. Aan de muren vinden we natuurhistorische tekeningen van tropische vruchten, compleet met de correcte nomenclatuur in een prachtig schoonschrift. Marieke van Doorn ontwierp een grote vleesetende plant van kunststof, zoals deze in oude sciencefictionfilms te zien is.

De vleesetende plant in 2002

Het menu was in thema van de Ballonvaarder, met gerechten als "Stijgvermogensoep", "Westenwind", "Luchtstroom" en "Turbulentieburger".

In 2006 krijgt restaurant de Florant een nieuw horecaconcept en wordt het exotische interieur iets teruggeschroefd naar een wat neutralere aankleding. Er komt nieuw meubilair waaronder stoelen met een Efteling-e erop. In het nieuwe horecaconcept staat het serveren van eten in een kom centraal ("Kom Eten"). In 2008 wordt de naam Florant daarop veranderd in de naam Welkom, een naam die beter past bij het kom-eten-concept. Het horecapuntje Het Noorderlicht wordt verwijderd van het terras om de entree beter bereikbaar te maken.

Over de jaren die volgden werd ook het kom-concept minder strak en niet meer geforceerd op gerechten waar dit eigenlijk niet goed bij paste. Sinds 2011 is het helemaal losgelaten en worden alleen nog die gerechten in een kom geserveerd waarvoor dit het meest logische serviesgoed is, zoals in het geval van soep. In 2016 kreeg het restaurant de naam Panorama à la carte tegelijk met de hernoeming van het hele complex, maar het assortiment en inrichting bleven ongewijzigd. Nog steeds was er groen bevestigd aan de dakconstructie en ook de vleesetende plant was nog altijd te aanschouwen.

In mei 2022 nam cateraar Vermaat met de La Place-formule het naastgelegen zelfbedieningsrestaurant over. Het bediende deel bleef echter nog even ongewijzigd en uitgebaat door de Efteling zelf. In het voorjaar van 2023 werd het Panorama-complex thematisch bij de Wereld van Sindbad gevoegd onder de naam Kashba, uitgebaat onder de La Place-formule maar met toevoeging van enkele midden-oosterse gerechten. De harde scheiding tussen het zelfbedieningsdeel en het voorste gedeelte van het gebouw verviel. De ruimte waar Panorama self-service gevestigd was (inclusief de keuken die werd verwijderd) werd onderdeel van het nieuwe, grote restaurant. Wel kun je op deze plek en het buitenterras aan deze zijde nog bediend worden, vanuit kiosk Nomade die in dit gedeelte gesitueerd is, mits je wel zelf de bestelling eerst geplaatst hebt middels een QR-code op je tafel.