Nomade
Zitgedeelte bij Nomade
Zitgedeelte van Nomade
Locatie Reizenrijk
Type bediening, balieverkoop
Assortiment dranken en lichte versnaperingen
Delicatesse koffie/borrelplank
Bouwer Jora Vision
Thema Sindbad de Zeeman
Geopend 1 apr 2023
Kassa's 1
Terras ja
Opvolger van Panorama à la carte
Horeca

Nomade is een verkooppunt in het Kashba-restaurant. Je kunt op de tafels in het Nomade-deel van het restaurant (binnen in het gebouw en buiten op het terras) middels een QR-code zelf je bestelling opgeven waarna het personeel van Nomade die bij je aan tafel brengt. Ook kun je bij de uitgiftebalie zelf het eten bestellen en meenemen.

De naam is een aanduiding voor een rondreizend volk zonder vaste woonplaats, zoals de in woestijntenten levende bedoeïenen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De inrichting zowel binnen als buiten moeten een bedoeïenentent voorstellen.

Net als het omringende restaurant Kashba is het gestoeld op het concept van La Place. Het personeel is dan ook niet in dienst van de Efteling en draagt La Place-bedrijfskleding.

Omschrijving

In de zuidwesthoek van het gebouw bevinden zich binnen en buiten de tafels die door Nomade bediend worden: in de hele serre aan deze zijde en een gedeelte in het daaraan grenzende stuk van het originele gebouw. De wat aftandse serre is aangekleed met rode plafonddoeken om een tentgevoel te creëren, er hangen clusters van Arabische lampen en is gemeubileerd met onder andere rode, ronde banken en poefen. Op de vloer ligt zeil met Perzisch tapijtprint. Ook het terras dat voor deze serre ligt, van de hoofdingang van Kashba tot de zuidentree daarvan, valt in het servicegebied. Dit is van standaard betontegels voorzien en omzoomd met een laag goudkleurig nettenhekwerk. Het wordt deels overdekt door een grote rood met goudkleurige spantent die thematisch moet aansluiten op de doeken van het interieur.

Bebording

Het uitgiftepunt bevindt zich over de volle breedte in de hoek van de serre. Het is een houten pergola-balie met op de bovenrand potten en schalen. Erachter is personeel in de weer om de bestellingen klaar te maken en uit te geven aan de personeelsleden van de bediening. Bij de kassa van Nomade kun je ook iets kopen en zelf direct meenemen. Bij goed weer kunnen aan de zijkant van Nomade de schuifdeuren in de serre geopend worden zodat de uitgifte ook vanaf het terras bereikbaar is. Boven deze deuren bevindt zich een zonnescherm.

Op de tafels bevinden zich QR-codes die leiden naar een mobiele bestelsite waar je je dranken en gerechten kunt bestellen. Mocht je abonnementhouder zijn dan kun je eerst bij de balie een eenmalige kortingscode halen. Omdat Nomade alleen al min of meer bereide producten levert, wordt je bestelling kort daarna aan tafel geleverd.

Assortiment

Buitenbalie Nomade

Nomade heeft een beperkter assortiment dan het zelfbedieningsdeel van Kashba. Je kunt er warme en koude dranken bestellen alsmede enkele lichte/lunchgerechten zoals belegde broodjes, hartige snacks, soep, taart en verpakte ijsjes; waren die in principe al bereid zijn en snel uitgeserveerd worden. Speciaal in het assortiment zijn de planken (feitelijk dienbladen) om te delen: een koffieplank met twee warme dranken, koek en baklava, en een borrelplank van flatbread met oosterse dips, amandelen, falafel, champignons en linzensoep - deze is niet inclusief de drank.

Geschiedenis

Ontwerpschets interieur

Nomade werd geopend samen met het omringende Kashba op 1 april 2023. Het neemt ongeveer de plek in van wat daarvoor Panorama à la carte en een rits aan eerdere bedieningsrestaurants was op deze plaats in het Café-Restaurantgebouw. De eigen keuken die de bedieningsrestaurants hadden is verwijderd en nu ook zitgedeelte. De kiosk zelf staat in de serre, waar eerst restauranttafels stonden. Binnen is het in tegenstelling tot eerdere restaurants niet hard gescheiden van het zelfbedieningsdeel, maar sluit het zitgedeelte er open op aan, onder andere op de plek van de voormalige keuken. Je kunt zien aan welke tafels Nomade bedient door de aanwezigheid van de bestel-QR. Het buitenterras is precies het terras dat eerder bij het bedienrestaurant hoorde.

Behalve het verwijderen van de keuken werd voor de ombouw niet heel veel gedaan. De serre is in dezelfde vorm behouden. Binnen is deze wel aangekleed met wat doeken en groepen van veel oosterse hanglampen. Op de grond ligt zeil met print van Perzisch tapijt. Bij het buitenterras zijn de hoge gemetselde zuilen en de schuttingen met Jokie erop verwijderd, en vervangen door goudkleurig lager hekwerk voorzien van met netten. Er werd een grote rode spantent geplaatst op het terras, die werd geleverd door Epic Shelters.

→
Zie ook: Kashba voor de geschiedenis van het Sindbad-restaurant, Panorama à la carte voor de voorgangers op deze plek en Café-Restaurant voor de geschiedenis van het gebouw.