In den Swarte Kat
Exterieur In den Swarte Kat
Locatie Anderrijk (Pirañaplein)
Type supermarkt
Delicatesse Ketelkoek, tosti
Thema Danse Macabre
Ontwerp Jeroen Verheij
Geopend 1 juli 2023
Kassa's 4
Terras ja
Opvolger van Het Seylend Fregat
Horeca
Boodschap 73x73.png

Dit gaat over het verkooppunt in Anderrijk. Niet te verwarren met In de Gelaarsde Kat, een verkooppunt in het Marerijk.

In den Swarte Kat is een supermarkt aan het Pirañaplein. Bezoekers kunnen hier zelf producten pakken en afrekenen bij de zelfscankassa's. Het is onderdeel van het Danse Macabre-themagebied. De Charlatans verkopen er hun geluksbrengers en verpakte en verse kruidenierswaren.

Omschrijving

Volgens het verhaal was In den Swarte Kat vroeger een taveerne waar reizigers weer even op krachten konden komen. De taveerne is op enig moment afgebrand. De familie Charlatan heeft in de restanten de huidige winkel ingericht, waar ze hun geluksbrengers verkopen en eveneens/voornamelijk eten en drinken dat de klant zelf kan uitkiezen, en afrekenen om mee te nemen naar waar die wil. Bijvoorbeeld naar het bijbehorende terras.

Exterieur

Exterieur bij avond (hevig bewerkt)

De voorkant is een klokgevel met daarin twee dubbele deuren. Het ruw gemetselde gebouw is op bepaalde plaatsen aangesmeerd met stuc. Het heeft een overstekende dakgoot in Piecks blauw. Er bovenop zijn nog spanten en pannen te zien van het na een brand niet-herstelde dak met bovenop een piron met nog een flard van een rood-geel vaandel eraan. In de voorgevel zit twee paar afgeronde openslaande deuren, waarvan de linker toegang geeft tot de winkel, de rechter is aan de binnenzijde geblokkeerd - er zijn droogboeketten achter de ramen te zien. Erboven is in het stucwerk het opschrift "Taveerne In den Swarte Kat", met eronder een tekening van een kat aangebracht; de tekst is deels verhuld achter een paarsrood banier dat provisorisch aan de bovenkant van de gevel lijkt gehangen, met opschrift "Kruydenier". Op de rechter hoek hangt een uithangbord met de naam en met erop dezelfde kat, met opvallende heterochrome ogen.

Bordje in het rechter raam prijst boeketjes aan
Spookbloemontwerp Ton van de Ven, 1975

De rechterzijkant heeft twee dichtgemetselde ramen met ertussen dubbele deuren die de uitgang van het winkeltje vormen. Er staat hier een schutting haaks op het gebouw, voor de uitgang. Deze is gemaakt van hergebruikt hout uit de taveerne, getuigen nog zichtbare teksten als "Kamers te huur". Aan de linkerzijkant is het gebouw voorzien van een blind uitbouwtje met ook weer Pieckblauwe houten betimmering, met hiernaast het vaste terras met ronde tafels en ronde banken. Na de betimmering heeft de winkel nog een schoorsteen waarin onderin een ijzeren ovenluik zit. Hierna gaat het over in een dienstgebouw dat op diens beurt weer verbonden is aan de toiletgroep De Laetste Hoop. Linksachter op het terras is een Pieckblauwe dienstpoort.

Interieur

Interieur

De winkel betreed je door de linker openslaande deuren in de voorgevel. Diverse krijtbordjes van de Charlatans prijzen hun waren aan, alhoewel die op dit moment grotendeels niet meer beschikbaar lijken. Verlichting komt van kroonluchters met kaarsen (afkomstig uit de Spookslotgaanderij, zij het aangepast). Aan het plafond hangen kruiden te drogen, waarvan de werking (volgens Virginie Charlatan) op een krijtbord wordt toegelicht. Boven op de kasten en in de etalage staan droogboeketten. De inrichting is door de Charlatans samengesteld met objecten die deels afkomstig lijken uit de naastgelegen Abdij van Capelle van Kaatsheuvel (Danse Macabre); de boeketten komen dan waarschijnlijk van de graven nabij de abdij. Op het krijtbord dat achter de rechterdeur de boeketten aanprijst, zijn twee 'spookbloemen' getekend, op basis van een tekening van Ton van de Ven uit 1975, toen nog voor het project 'Spookruïne', dat het Spookslot zou worden. Volgens een een ander krijtbord verkochten de Charlatans ook bijvoorbeeld kandelaars uit de abdij en (achtergelaten) muziekinstrumenten, maar die zouden al zijn uitverkocht.

Ook zijn er overblijfselen zichtbaar van het eerder gebruik als Taveerne - tevens vaak verwijzingen naar het in 2022 gesloopte Spookslot hier vlak bij. Links naast de ingang hangt een schilderij van een driemaster, dat voorheen boven Matroos Gijs achter het Slot hing. Opvallend zijn vier (volgens de sporen op de muur waren er eerst nog meer) vaantjes ter herinnering aan het internationaal muziekconcours dat sinds 1852 tweejaarlijks bij de abdij gehouden werd. Op één van de vaantjes is een verwijzing naar Kate Bush opgenomen, die een special opnam rondom de opening van het Spookslot. Er zijn enkele muziekkoffers te zien - achtergelaten door mysterieus verdwenen musici. Eén was eigendom van Den Hegarty, ook een hint naar het verdwenen Spookslot.

Er is speciaal gecomponeerde muziek te horen van de hand van René Merkelbach.

De winkel is geheel zelfbediening. In het midden staat een eiland met vier zelfscankassa's, waarvan er één verlaagd opgesteld is zodat die goed toegankelijk is voor rolstoelers. Rondom tegen de wanden staat de handelswaar die je zelf kunt pakken. Rechts naast de ingang automaten voor de warme dranken; tegen de zij- en achterwand koelingen met koude dranken en bereide salades en broodjes en een ijsjes-vriezer. Links naast de ingang is er een balie waarop vers (af)gebakken specialiteiten worden gepresenteerd, zoals tosti's, ketel- en andere koeken en taartjes. Je verlaat het gebouw weer via de deur aan de rechterkant.

Assortiment

Het aanbod van de winkel doet denken aan de gemakswinkels die je veelal vindt op stations en in steden. Er zijn warme dranken uit koffiemachines (zelfbediening) en koude dranken uit de koeling, waaronder het speciale "bloedsap" (appel/frambozensap). In de koeling zijn ook belegde broodjes, salades en wraps te vinden. Ook is is er veel verpakte waar zoals snoepgoed, chocoladerepen en chips. In de keuken wordt een aantal producten vers afgebakken, zoals de specialiteit ketelkoek, een tulband die met stoom bereid is. Ook is er de abdij-breekbrood-tosti, getoast breekbrood in de uitvoeringen ham & kaas en caprese. Ook zijn er nog taartjes en koeken. De winkel verkoopt ook een beperkt aanbod aan Efteling-souvenirs.

Geschiedenis

Het Seylend Fregat (2022)

Op de plek waar nu In den Swarte Kat staat, werd in 1981 het door Ton van de Ven ontworpen baliehorecapunt Het Seylende Fregat geopend, nabij het in 1978 geopende Spookslot en de aan dit plein gelegen Roeivijver. Het Fregat werd verschillende keren verbouwd en veranderd, waarbij tijdens de laatste update in 2015 er een vast buitenterras aan de zijkant kwam.

Het terras van het Fregat dat behouden bleef
Exterieurtekening Swarte Kat

Tegelijk met het Spookslot sloot ook Het Seylend Fregat (zoals het inmiddels heette) op 4 september 2022 om plaats te maken voor een nieuw horecapunt op dezelfde plek dat aansluit bij het Danse Macabre-themagebied dat hier gerealiseerd werd. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Jeroen Verheij, waarbij Karel Willemen verschillende elementen in het interieur verder uitwerkte. Ontwerpcoördinator was Stefan Versleeuwen. Na de sloop van het Slot en Fregat werd allereerst begonnen met de bouw van deze winkel en het naastgelegen toiletgebouw, nog voordat er gestart werd met de attractie zelf, zodat de winkel en wc's al in seizoen 2023 open konden. De winkel kreeg dezelfde oriëntatie als het Fregat. Het bestaande vaste terras van het Fregat bleef behouden. In de schoorsteen linksachter is de ijzeren ovendeur geplaatst die voorheen in het Spookslotgebouw bij Bij Jonas te vinden was.

Bouw in januari 2023

Het is de eerste permanente zelfbedieningswinkel voor versnaperingen in de Efteling. Twee jaar voor de opening van In den Swarte Kat, tijdens de coronacrisis, was er wel al een tijdelijke supermarkt in het Carrouselpaleis geweest, eveneens met zelfscanfaciliteit: het Warenhuis.