Zerk in het Spookslot

Den Hegarty (Dublin (Ierland), 13 september 1954) is een in de jaren zeventig populaire zanger die rock and roll, doo-wop en a cappella zingt. Zijn naam prijkte op één van de zerken in het Spookslot, en nu nog (deels) te lezen op een gitaarkoffer in In den Swarte Kat.

Hegarty heeft enkele bescheiden hitjes gehad als solo-artiest, maar brak vooral door als lid van de Britse band Darts, die in 1976 werd opgericht. Darts maakte van eind jaren 70 tot begin jaren 80 voornamelijk doowopmuziek. Hun eerste grote succes was een mix van de nummers "Daddy Cool" en "The Girl Can't Help It". In het begin van 1978, het jaar van de opening van het Spookslot, stond de band in de top vijf van de Nederlandse Top 40 met de hit "Come Back My Love".

Den Hegarty in 1977

In week 16, de laatste week van april van dat jaar, stond de band één plaats hoger dan "Wuthering Heights" van Kate Bush. Voor Kate werd een grafsteen gemaakt voor de tv-special, dus misschien was de zerk van Den Hegarty een grap of probeersel die tegelijk werd gemaakt. De zerk van Den Hegarty werd echter in de hoofdshow geplaatst, waar die van Kate Bush jaren achter de schermen bewaard werd om pas in 2003 weer te zien te zijn. Vanaf 2007 vonden we beide zerken naast elkaar in de catacomben in de hoofdshow.

Den Hegarty zelf verliet later in 1978 de Darts, omdat zijn vader ongeneeslijk ziek werd. Hij woont nu met zijn vrouw en zoon in het Britse Devon. Hij werkt op een universiteit, maar zingt nog steeds.

In den Swarte Kat

"ARTY" in In den Swarte Kat

Na de sloop van het Spookslot verdween de zerk uit het zicht. De naam van Hegarty is als knipoog vermeld in horecapunt In den Swarte Kat dat in 2023 opende. Boven op een kast ligt een gitaarkoffer, waarvan nog net te zien is dat er "arty" op staat - als ware Hegarty een van de in de omgeving verdwenen muzikanten.

Het Wonderlijke WC Web

De zerk bleef lang een vrij onbesproken onderdeel van het decor van het Spookslot, tot de website Het Wonderlijke WC Web er de aandacht op vestigde in hun Spookslotrubriek. Men schreef hier een gefingeerde anekdote over:

"Zeg Ton, wat moet er op deze zerk in de kelder komen?", vraagt één van de hardwerkende Efteling-constructeurs, het polystyreen-mes even opzij leggende. "Ach... doe maar die mafkees van d'n Darts van de radio... Den Hegarty toch?" "Ahja. Goed!"


En zo kwam Den Hegarty, wellicht zonder het zelf ooit te weten, op een zerk van het Slot, net als de proto-gothic Kate Bush, maar dan wél in de hoofdshow en niet in de van spinnen vergeven bezemkast.