Openingslogo op voorpagina WWCW, inclusief achterhaalde browseraanwijzingen

Het Wonderlijke WC Web (WWCW), de schoonste van het land, is een Efteling-fansite met diepgravende artikelen inzake toiletten, horeca en attracties in het park. De website is opgericht door Friso Geerlings en Jorn van de Wetering. Niet veel later sloten Bram Elstak, Paul Melssen en Ramon Heeren zich aan. Ondersteunende bureaudiensten worden verzorgd door het secretariaat van Boukje Koop.

De site is in 2001 opgezet als een sanitaire satire op andere Efteling-fansites en de naam is dan ook een directe verwijzing naar de op dat moment belangrijkste fansite Wondere Wereld Web. De persiflage vond plaats door het onbenullig onderwerp sanitaire voorzieningen als basis te kiezen voor de website en deze wc's uitermate gedetailleerd te bespreken. Latere toevoegingen zoals horeca (In den hoorn des overvloeds) en attracties hebben een wat serieuzer karakter. Attracties worden in groot detail besproken, waarbij flinke uitstappen gemaakt worden naar verwante thema's; zo kan men bij het artikel over de Piraña veel te weten komen over Midden-Amerikaanse culturen.

Alhoewel rubrieken als WC's en In den hoorn nog volledigheid nastreven, leidt de ondubbelzinnige keuze voor diepgang boven breedte er bij Attracties toe dat tot op heden nog slechts een handvol attracties beschreven is. Naast de drie hoofdrubrieken bevat de site nog een bonte verzameling aan overige onderdelen. De satire van de oorsprong mag dan afgevlakt zijn in de latere toevoegingen, toch heeft elk onderdeel zijn eigen idiosyncratische insteek waardoor er altijd een niet zo serieuze kant aan zit: het extreem uitvoerig uitdiepen van attracties, de Eftelingse Loesje Loesjeling, een satirische Oog voor Detail-achtige gebrekenlijst en een absurdistisch Wist-u-datjes-overzicht. Ook in de verhalen, zoals die van Kapitein Dubbelhoofd, zijn veel inside jokes en verwijzingen te ontdekken voor Eftelingliefhebbers. De op ongerealiseerde projecten, stevige geruchten en heftige extrapolatie gebaseerde "geschiedenisrubriek" zet nog met regelmaat nietsvermoedende Eftelingfans op het verkeerde been.

Hoewel het Wonderlijke WC Web nog steeds volledig online is, is het aantal recente updates beperkt en lijkt de site vanaf 2009, toen de Pagode beschreven werd, een sluimerend bestaan te leiden.

Externe links