Boodschap 73x73.png

Dit gaat over de tijdelijke supermarkt in het Carrouseltheater. Voor de winkel van Bosrijk, zie: Kleyn Waerenhuys

Lekker shoppen in het Warenhuis

Het Warenhuis was een tijdelijke supermarkt in het Carrouseltheater, ingericht om tijdens de strengere bijna-lockdown periodes van de coronacrisis van 2020-2022 toch een redelijk aanbod van voedingswaren te kunnen bieden.

Ten tijde van lockdowns vanwege de coronacrisis mocht horeca in Nederland, waaronder in de Efteling, maar beperkt open. In de Efteling waren in principe alleen balieverkopen open, al was er ook discussie of zelfs dat wel toegestaan zou zijn. Om het aanbod toch enigszins op peil te houden, richtte de Efteling samen met supermarktketen Spar een zelfbedieningswinkel in in het Carrouseltheater. Spar, dat onder andere een distributiecentrum in Waalwijk heeft, baatte al in den lande kleinere gemakssupermarkten uit die vooral veel direct te gebruiken of consumeren producten verkopen. Zij bevoorraadt de winkel, die door de Efteling verder zelf uitgebaat wordt. Er is voor de bezoeker dus ook geen Spar-branding aanwezig.

De winkel was kenbaar gemaakt middels spandoeken aan de Carrouseltheatergevel. Er mochten maximaal 25 bezoekers tegelijk naar binnen (ieder met een eigen mandje) via de dubbele deuren aan de voorzijde van het gebouw. Het assortiment bestaat uit wat bekend is van zulke gemakswinkels zoals flesjes drinken, snacks en verpakte broodjes, maar ook kon je er wat houdbare producten kopen zoals maandverband en zelfs wc-papier. Na het afrekenen kon je via de nooduitgang rechts achterin (feitelijk voorin de zaal) de winkel weer verlaten.

De supermarkt opende op 20 november 2020 met het doel om in elk geval tijdens de kerstvakantie geopend te zijn. De hele Efteling sloot echter al op 15 december vanwege een strengere lockdown. Na de heropening van het park in mei 2021, ging de winkel ook weer open. Er waren nu drie zelfscankassa's toegevoegd zodat er met minder personeel gewerkt kon worden. De winkel is het hele zomerseizoen geopend geweest, maar sloot uiteindelijk definitief op 30 augustus 2021 nadat die al ongeveer een week lang steeds leger was verkocht.