Exterieur De Laetste Hoop

De Laetste Hoop is een toiletgroep in het Anderrijk, gelegen aan het Abdijplein in het themagebied rondom Danse Macabre.

Omschrijving

Wasbak met kranen

De Laetste Hoop zou het oude toiletgebouw zijn van de nabijgelegen Abdij van Capelle van Kaatsheuvel (Danse Macabre) en is een ruïneus gemetseld gebouw, waarvan alleen de onderverdieping nog in tact is. Links is het gebouw verbonden aan een dienstgebouw dat op zijn beurt weer overloopt in taveerne In den Swarte Kat. Aan de voorkant bevinden zich drie bogen. De buitenste twee zijn dichtgemetseld, in de linker vinden we een gootsteen met drie waterkranen, bekend van het vijftig jaar oudere toiletgebouw 't Gemack. In dit geval gaan ze echter willekeurig om-en-om stromen. In het midden zit een openslaande dubbele deur, erboven de tekst "Toiletten".

Rechts boven de deur staat in kleine letters op een schildje de naam, die een woordspeling is op poep en daarmee op een bepaalde manier aansluit bij de humor van het achtergelegen Max & Moritz. Direct na de ingang ligt er een deurmat met onder andere kattenpootjes erop.

Binnen is het gebouw ook thematisch afgewerkt met gestucte muren, houten lambisering, klassiek vormgegeven sanitair en een zinken wastafel. Ook is er sfeerverlichting. De toiletten zijn verdeeld in een sectie met urinoirs en twee gedeeltes met toilethokjes waar je kunt zitten. Ook is er een separate verschoonplek aanwezig. Aan weerszijden van de ingang zijn twee mindervaliden-toiletten te vinden die ook een kinderwc huisvesten zodat je er ook als ouder en kind tegelijk naar het toilet kunt.

Muziek

Binnen klinkt mysterieuze muziek, gespeeld op onder andere celesta en strijkers. Er zijn spookachtige geluidseffecten doorheen gemixt zoals vallende waterdruppels en wind. Daarmee is De Laetste Hoop ook de eerste toiletgroep met speciale themamuziek. Verantwoordelijk hiervoor was huiscomponist René Merkelbach; Ben Mathot speelde viool en Jacqueline Hamelink de cello. Er zijn mysterieuze geluidseffecten aan toegevoegd van de hand van "Kuona". Van tijd tot tijd speelt hier ook, als hommage aan het Spookslot, de muziek die daar in de Ronde Zaal te horen was wanneer de zaal tot leven kwam: "Domaine du Rêve" (droomdomein), een compositie van de Franse componist van experimentele muziek Marie Claude Robert uit 1970. Het is te vinden op zijn album "Supranatural".

Geschiedenis

Toiletten Kanovijver

Op precies deze plek opende al in 1957 een toiletblok: Toiletten Kanovijver, dus nabij de Kanovijver. Deze sloot eind jaren zeventig. In 1978 was hier namelijk het Spookslot geopend dat in het attractiegebouw ook een toiletvoorziening had, toegankelijk via de achtergevel dus zeer nabij Toiletten Kanovijver. Het gebouwtje verloor daarom zijn functie, maar bleef nog decennia staan en in gebruik als opslagruimte. In oktober 2015 werd het uiteindelijk gesloopt bij wat kleine herzieningen rondom horecapunt Het Seylend Fregat.

Toiletgroep Spookslot
Tijdelijke toiletgroep in december 2022

Na de sloop van het Spookslot met diens toiletten in 2022 moest hier in de nieuwe situatie, het themagebied rondom Danse Macabre, een faciliteit voor terugkomen. De nood was zelfs zo hoog dat tijdens de bouwwerkzaamheden tijdelijk gehuurde toiletten in het gebied werden neergezet en er direct al begonnen werd met de bouw van de winkel en toiletten, nog voordat er goed en wel aan het attractiegebouw zelf begonnen was. Al op 1 juli 2023, dus een jaar voor de attractie, opende het toiletgebouw De Laetste Hoop op de plek van de Toiletten Kanovijver. Vermoedelijk werd mede voor deze plek gekozen zodat de nog steeds aanwezige ondergrondse sanitaire infrastructuur handig hergebruikt kon worden.

De Laetste Hoop was de eerste toiletgroep in de Efteling waarin de indeling binnen niet meer primair gestuurd wordt door je gender, maar simpelweg verdeeld is in een gedeelte met urinoirs en een gedeelte met toilethokjes, waarvan een ieder naar eigen voorkeur gebruik kan maken.