De Kanovijver vanaf de Pegasus in 1991

De Kanovijver was een gebied op de grens van Anderrijk op Ruigrijk waar men kon kanoën in één- en tweepersoonskano's. Van 1953 tot en met 1981 kon dit op de plek waar nu de Piraña te vinden is, van 1982 tot 2005 kon men terecht in de vijver ernaast.

Omschrijving

De in- en uitstapplaats van de attractie lag verscholen in de schaduw langs de weg tussen Anderrijk en Ruigrijk, vlakbij Piraat. Er waren twee verschillende wachtrijen: de linker voor de éénpersoonskano's, de rechter voor de tweepersoonskano's. In principe mocht je twintig minuten lang kanoën, maar op rustige dagen kon je gerust wat langer gebruik maken van de attractie. Met je kano kon je tot aan het gebouw van de Piraña peddelen, dichtbij de Pegasus komen en achter het Zwembad (later het Zomertheater en weer later de Zonneweide).

In de beginjaren werd de attractie druk bezocht, maar naarmate in de jaren tachtig de grote attracties als paddenstoelen uit de grond komen wordt het beduidend rustiger op de Kanovijver. Een vaartochtje in de jaren negentig was waarschijnlijk de meeste rustige en kalme attractie die er te doen was in de Efteling, voornamelijk tijdens de middaguren. Uitstappen om te zwemmen of pootje te baden was strikt verboden, maar in de praktijk kwam het geregeld voor dat bezoekers niet droog wisten te blijven. De attractie werd gesloten bij hevige regen, na 20.00 uur in het hoogseizoen en tijdens de Winter Efteling. In de laatste openingsjaren was de attractie op zeer rustige dagen ook wel eens gesloten.

Geschiedenis

De Kanovijver was één van de oudste attracties van de Efteling. In 1953 worden de kano's ingelegd op de grote vijver aan de zuidkant van het park en een jaar later worden in het oostelijke gedeelte van de vijver ook roeiboten ingezet. Vanaf dan staat de plas bekend als de Roei- en Kanovijver. In 1957 vernieuwt men de steiger en wordt een toiletblok nabij de vijver gebouwd.[1] Kanoën was initieel niet gratis; een half uurtje in een tweepersoonskano kostte ƒ 0,40, een eenpersoonskano ƒ 0,30.

In 1967 investeert men in een nieuwe steiger die de boten onder de druk van het water vastklemt. Zodra de bezoekers instappen zinkt de kano iets en kan men meteen wegvaren, wat voor een hogere capaciteit van de attractie zorgt. [2]

In 1976 worden de attracties van elkaar gescheiden door de Wankelbrug. De bouw van de Piraña in 1982 zorgt ervoor dat de roeiboten verplaatst worden naar de Vonderplas, waar een paar jaar later Fata Morgana zou worden gebouwd. Het oude roeigedeelte wordt vanaf dan de Kanovijver. De Wankelbrug komt dan bij de Python te liggen. Wanneer in 2005 aan de bouw van De Vliegende Hollander wordt begonnen, verdwijnt na 52 jaar de attractie uit de Efteling. De kano's zijn verkocht, de steigers, de klok en het kadehuisje zijn enkele maanden na de opening van De Vliegende Hollander in 2007 gesloopt.


Verwijzingen
  1. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
  2. Dagblad de Tijd: Echt goud siert Efteling-figuren (23-03-1967)