Kindervreugd
Kvroltonnen.jpg
Locatie Marerijk
Type Speeltuin
Ontwerp Léon Weeterings
Bouwer Efteling
Geopend 1935, 2007
Thema nostalgische speeltuin
Opvolger van Speeltuin
Attracties
Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Tien jaar Kindervreugde, een beeldje ter herinnering aan het tienjarig bestaan van de Efteling.


Kindervreugd is de Nostalgische Speeltuin gelegen in het Marerijk, tussen het Volk van Laaf en Villa Volta. De speeltuin is geopend op 1 april 2007 en is ontworpen door Léon Weeterings.

Omschrijving

De speeltuin richt zich op kinderen tot acht jaar. De toegangspoort heeft twee beeldjes met perkamentrollen waarop 'kinder' en 'vreugd' te lezen is. Eenmaal door het hek komt men op een bestraat pad dat om de speeltoestellen heen loopt, die zelf op een ondergrond van zand staan, zowel om val te breken als het nostalgische gevoel op te roepen. Hiertussen zijn perkjes te vinden die met wilgentenen gevlochten hekjes zijn afgescheiden.

In de speeltuin staan drie handduwmolens: de dierenmolen, een van de twee paardenmolens en de apenmolen, alsmede de heksenmuts. Ook staan er vier wippen, drie rekstokken, twee roltonnen en twee schommelschuitjes. Die laatste zijn geen schommels meer, maar zijn wegens de moderne veiligheidseisen omgebouwd tot wipkippen. Op eendere wijze zijn vier schommelpaardjes geplaatst.

Ook zijn er nieuwe objecten geplaatst die wel in traditionele Pieckkleuren zijn geschilderd en van ornamenten zijn voorzien. Dit zijn een speelhuisje met een glijbaan, vier schommels, een klein klimrek met een vreemd uitgesneden Piecktekening erop, een evenwichtsbalk, drie bokkensprongpaaltjes en vier verende stapstenen die te ver uit elkaar geplaatst zijn.

Afvalmandornament

Aan de verre zijde van de speeltuin zit Baby Gijs, klaar om prullen door te slikken. Overige afvalverwerking gebeurt via Klein Duimpje-prullenmanden, maar de Klein Duimpje-figuur is hier vervangen door een Eftelings melkmeisje met de tekst "Heeft U doos, papier of krant / Gooit U ze in deze mand". Hier en daar staan eenvoudige bankjes zoals in het Sprookjesbos. Naast de entreepoort kan de speeltuin ook betreden en verlaten worden via een doorgang in de muur van het Lavenlaar, via een hekje naast de ingang van Villa Volta en via het pad achter Villa Volta langs richting Raveleijn.

Geschiedenis

Aankondiging van Kindervreugd
Ontwerp van het hek

Al vanaf de opening van het R.K. Sport- en Wandelpark in 1935 was aan de noordgrens van het terrein de Speeltuin gevestigd, in de beginjaren de grote trekker van het park. Ook met de overgang naar de Efteling in 1952 hield de speeltuin decennia stand als een belangrijke pijler in het aanbod. Pas toen in 1990 het Volk van Laaf kwam, moesten de meeste speeltoestellen het veld ruimen.

In het Volk van Laaf werden bij wijze van eerbetoon enkele wippen en een hoge glijbaan geïntegreerd. Aan weerszijden werden nog enkele andere toestellen los opgesteld, zoals nog wat wippen, twee duwmolens en de heksenmuts, maar deze lagen er wat verloren bij.

Het 55-jarig jubileum van de Efteling werd aangegrepen om de oude speeltuin, zij het op wat kleinere schaal, terug te laten keren in oude glorie. Opslagruimtes en schuurtjes werden doorzocht op oude speeltoestellen, waar men onder andere de oude apenmolen, de dierenduwmolen, een paardenduwmolen en schommelschuitjes terugvond. Deze werden alle grondig gerestaureerd en onder leiding van Léon Weeterings op het terrein tussen het Volk van Laaf en Villa Volta geplaatst, samen met de daar al staande wippen en heksenmuts. Er werd een nieuwe Baby Gijs gemaakt die in de speeltuin zijn plek kreeg.

Ook werd een aantal toestellen nieuw toegevoegd; maar wel naar de maten van bestaande moderne speeltoestellen in verband met de keuring. Aanvankelijk zouden dit houten toestellen zijn, maar er werd uiteindelijk gekozen voor een stalen uitvoering in verband met onderhoud, die geproduceerd werd door Jos van den Bersselaar uit Udenhout, waarna door de Efteling de accentkleuren en decoratieve elementen aangebracht zijn.

Er werd ook een aantal fouten gemaakt. De bokkensprongpaaltjes werden te ver uit elkaar geplaatst, de zijkanten van de glijbaanbak niet gedecoreerd en het bordje bij Baby Gijs ontbreekt. De klimwand bevat een vreemde uitsnede van de Pieckprent van de schrijfkabouter, omdat de Efteling op dat moment niet meer beschikte over het origineel en er geen tijd was zelf een schildering te maken.