Paardenmolen in Kindervreugd (molen 3)

De Paardenmolens zijn drie vergelijkbare duwmolens met elk vier carrouselpaarden; molens die met de hand met spierkracht voortgeduwd worden. Ze zijn ontworpen door Anton Pieck. Vandaag de dag zijn er nog twee als paardenmolen in het park te vinden: één bevindt zich op de voormalige locatie van de Traptreintjes achter het Lavenlaar, de ander achter in de speeltuin Kindervreugd. De derde staat voorin diezelfde speeltuin en is nu een Dierenmolen.

De molens verschillen alleen in hun boeiboorden bovenaan: de molen in Kindervreugd heeft net iets dunnere krullen, centraal hierop zijn in kwablijstjes gevatte blokjespatronen in de kleuren van de Brabantse vlag te vinden. De molen achter het Lavenlaar heeft wat dikkere krullen op de boeiboorden, centraal daarop steeds een rond spiegeltje onder een waaierdecoratie.

Drie molens

Een Paardenmolen in de Speeltuin in de jaren 70 (molen 1 of molen 2)
De molen achter het Lavenlaar rond 2018 (molen 1)

Oorspronkelijk waren er drie van dit soort kleine duwmolens met vier paarden geplaatst in de klassieke Speeltuin. Hun exacte introductiejaar in het park is niet bekend, maar mogelijk stammen ze qua constructie zelfs al van de aankoopronde van 1950. Met de bouw van het Lavenlaar vanaf 1989 en daarna ook het verplaatsen van het Kinderspoor in 2000 raakten de molens op drift. In 2001 stonden de drie paardenmolens op deze plaatsen:

  • Molen 1: achter het Lavenlaar; een molen met ronde spiegels en waaiers bovenaan.
  • Molen 2: tussen het Lavenlaar en Villa Volta, in het stuk speeltuin dat daar ook toen al lag; een molen met ronde spiegels en waaiers bovenaan. Identiek aan molen 1.
  • Molen 3: naast overkapping Piet de Smeerpoets, niet ver van de Anton Pieckcarrousel; een iets afwijkende molen met Brabantse vlaggen op de boeiboorden.

Heden staat molen 1 nog op dezelfde plek achter het Lavenlaar. Molen 3 werd in 2003 verwijderd in verband met de aanleg van de uitbreiding van het Anton Pieckplein. Deze werd in 2007 in dezelfde vorm teruggeplaatst achterin het nieuwe Kindervreugd.

Paard van de omgebouwde molen (molen 2) als decoratie in het carrouselpaleis

Molen 2 bleef vrijwel staan waar deze stond, maar onderging wel een transformatie bij de aanleg van Kindervreugd. De paarden werden verwijderd en vervangen door vier van de vijf dieren van de gesloopte 'Eerste Dierenmolen' die tot 2003 vlakbij Game Gallery West stond, waar nu ongeveer Den Olycke Tweelingh staat. De getransformeerde tweede Paardenmolen is daarmee natuurlijk geen 'Paardenmolen' meer en staat tegenwoordig bekend als de Dierenmolen. Het is echter verder dezelfde molen. De Dierenmolen in Kindervreugd en de Paardenmolen ten oosten van het Lavenlaar zijn dan ook op de dieren na nog altijd identiek. De vier overgebleven paarden van deze molen doken her en der in het park en daarbuiten op, zoals als decoratie in de gangen van het Carrouselpaleis.