De carrousel, heden

De Anton Pieckcarrousel is een oorspronkelijk rond 1900 gebouwde carrousel die sinds 1955 in de Efteling te vinden is.

De carrousel werd rond 1900 gebouwd door Arie Brunselaar. Door de jaren heen zijn er flink wat onderdelen vervangen en bijgevoegd. Er kan gereden worden op fraaie paarden, gondels en zelfs een olifant van de hand van Friedrich Heyn.

Ontwerp van de pierrot

In 1954 koopt de Efteling op initiatief van Anton Pieck de carrousel van (vermoedelijk) de dan-eigenaar Herman Oudsen, inclusief het voormalige straatdraaiorgel De Pelikaan. Een grondige restauratie was nodig. Bij deze restauratie zijn de nu zo herkenbare Pieckkleuren aangebracht die de molen een zeer Eftelings karakter geven. Het orgel kreeg een Piecksblauw front met gouden biezen, en de molen een nieuwe overkapping met onder andere glazen bollampen. Bovenop staat een pierrotclown die al balancerend op een bol op een hoorn blaast, en in zijn andere hand een paraplu vasthoudt.

De draaimolen werd aangekocht om de Speeltuin levendiger te maken, en de carrousel staat vanaf 1955 dan ook midden op het Anton Pieckplein, tussen In den Hoorn des Overvloeds en de Stenen Kip die datzelfde jaar zijn gebouwd. Sindsdien is deze combinatie op dezelfde plaats blijven staan, terwijl zo goed als alle andere elementen eromheen in de jaren daarna zijn aangepast, verplaatst of verwijderd.