Grote Zweef
Zicht vanuit de draaimolen in actie
Zwieren in de molen
Locatie Anton Pieckplein
Type Zweefmolen
Ontwerp Ton van de Ven
Gebouwd ± 1900
Aangekocht 25 jan 1977
Geopend 1977
Thema traditioneel
Orgel elektronisch
Aantal bankjes 16
Capaciteit 32 per rit
Draaimolens

De Grote Zweefmolen, Grote Zweef of Rozenmolen is de grootste van de twee zweefmolens op het Anton Pieckplein.

De Grote Zweef heeft zestien tweepersoonsstoeltjes, hangend aan kettingen op enige hoogte aan de met rozen gedecoreerde draaischijf. Naarmate de snelheid toeneemt zwaaien de passagiers steeds verder naar buiten.

De zweefmolen werd op 25 januari 1977 aangekocht door de Efteling. Een team bestaande uit onder andere Ton van de Ven, Lex Lemmens en directeur exploitatie Steef Oerlemans reist af naar Friesland om de molen te zien draaien in een weiland. De draaimolen zou op dat moment zo'n 75 jaar oud zijn,[1] dus uit ongeveer 1900 stammen, en was in een deplorabele toestand. Daardoor was de prijs echter ook laag, en dus werd tot aankoop besloten. Op de molen staat op dat moment de naam van de exploitant, 'C.A. Joostink & Zonen' uit Arnhem, vermeld en hij kent een zacht geel met bruin kleurenschema. Naast enkele marmer-imitaties en veel decoratieve ruit-patronen zijn de panelen beschilderd met afbeeldingen van diverse vogels.


Er werd besloten tot een snelle basisreparatie zodat de molen, samen met de ook aangekochte Vlindermolen direct bij start van het seizoen zouden kunnen draaien, waarna later een grondiger revisie zou volgen. Vanwege de vervallen toestand konden de panelen niet meer in oude staat hersteld worden. Ton van de Ven maakte daarop een nieuw ontwerp, in tegenstelling tot andere speeltuinattracties die werden opgekocht, wat minder typisch-Piecks. De schildering is vrij gebruikelijk voor klassieke molens, met zachte kleuren, opgeschilderde gekrulde lijsten en -in dit geval- rode en witte rozen, en werd uitgevoerd door Gerrit Smits.[2]

De ombouw is iets Eftelingser. Het hekje is geschilderd in Piecks blauw en Piecks rood en is in die vorm ook terug te vinden bij de Kleine Zweefmolen en de Vlindermolen. Het controlehokje is een kleine cabine die eveneens bij de andere molens terug te vinden is.

De Grote Zweefmolen heeft geen eigen orgel, maar heeft een elektronische muziekinstallatie.

De molen stond jarenlang op de plek waar we tegenwoordig Lijn's Zweefhuys in het Lavenlaar vinden en werd in 1989 verplaatst naar de locatie achter de oude Smulpaap. Tegenwoordig staat de molen iets meer naar links, schuin achter In den Hoorn des Overvloeds.

Verwijzingen
  1. Gniletfe: 'De Efteling in jaartallen'
  2. Persoonlijke mailwisseling met Ton van de Ven en Lex Lemmens, april 2014