Kleine Zweef
Kleine Zweefmolen.jpg
De kleine zweefmolen in 2010
Locatie Anton Pieckplein
Type Zweefmolen
Aangekocht 1950
Geopend 1951
Thema Traditioneel
Orgel elektronisch
Aantal bankjes 10 dubbele
Capaciteit 20 per rit
Draaimolens

De Kleine Zweefmolen is een zweefmolen op het Anton Pieckplein. De molen staat links achteraan op het plein, richting het voormalige Kinderspoorterrein.

De twintig eenpersoons-stoeltjes hangen per twee rug aan rug aan tien sets kettingen aan een gedecoreerde draaischijf. Naarmate de snelheid toeneemt bewegen de passagiers steeds verder naar buiten.

De kleine zweefmolen in 1977

In 1950 werd een elektrische zweefmolen aangekocht,[1] die samen met vele andere nieuwe speeltoestellen onderdeel was van de grote uitbreiding van de Speeltuin in 1951.[2] Oorspronkelijk nog een ongedecoreerde molen, werd deze later door Anton Pieck van een Eftelingser uiterlijk voorzien. In de jaren tachtig werd ook de centrale kolom aangekleed met panelen; door Pieck ontworpen musicerende beelden rond de middenkolom werden niet uitgevoerd. Bij de renovatie van het Anton Pieckplein in 2003 bleef hij min of meer op dezelfde plek staan.

Het midden van de zweefmolen bestaat uit een vrij fors vierkant blok dat na één meter boven de grond overloopt in een kleiner blok, met daaraan vast decoratieve panelen met sepia schilderwerken van engelen. Aan de zijkant van de dakconstructie hangt een rij ornamenten. Midden op het dak staat een vergulde adelaar. Tussen het midden van de molen en het decoratieve hekwerk liggen zwarte rubbertegels om meer grip te creëren en, indien er iemand valt, de klap te verzachten. Aan het hekwerk staat een gedecoreerd besturingshokje met het bedieningspaneel van de molen.

Ontwerp van Pieck voor de verfraaiiing
De kleine zweefmolen in 1960


Wetenswaardigheden

Miniatuur van de kleine zweefmolen
  • In 2015 werd in de Anton Pieck-souvenirlijn, waarin verschillende sprookjes en infrastructurele zaken in miniatuur werden gemaakt, ook een miniatuur van deze molen uitgebracht.
Verwijzingen
  1. YouTube-serie De Magische Klok, aflevering "Draaimolens" (4 mei 2016)
  2. Echo van het Zuiden: De speeltuin van ons natuurpark (17 augustus 1951)