Entree van het Gildehuis

Het Gildehuis is een groot gebouw op het Dienstencentrum dat verschillende soorten ateliers en technische werkplaatsen omvat. Het Gildehuis werd geopend op 3 oktober 1997[1] en huisvest de vijf afdelingen Decoratie & Vormgeving (met afzonderlijke werkplaatsen), de Technische Dienst, Schilders, de Servicedienst, de Bouwdienst en de afdeling Mechatronica / WOD (werktuigbouwkunde). Het gebouw is 3000 m² groot[2] en werd ontworpen door extern architect Frits Dansen samen met architectenbureau Van Heumen & Thole.

Het gebouw bestaat uit een langwerpige en hoge gang, waar vanuit men toegang heeft tot de werkplaatsen en kantoren van individuele afdelingen op de begane grond. Op de bovenetage zitten verschillende opslagplaatsen, technische ruimtes, een kantine en een wasgelegenheid met kleedkamers en toiletten.

Alleen de eerste verdieping is thematisch aangekleed, omdat die uitsteekt boven de Laafmuur langs de Europalaan waarachter het gebouw gelegen is. Het daarin zichtbare raam is gedecoreerd met twee torentjes; achter dit raam bevindt zich de kantine.

  1. Plaquette in het gebouw
  2. 'Sober, maar functioneel en toekomstgericht', Efteldingen (personeelsblad), december 1996