Werkplaats Decoratie en Vormgeving in het Gildehuis

Decoratie en Vormgeving is de afdeling binnen de Efteling die verantwoordelijk is voor het realiseren van figuren, scènes en andere decoratieve elementen. De afdeling is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud, bijvoorbeeld dat van maskers, beeldjes en decoratieve schilderingen.

Werkzaamheden

Amateuropname van het oude atelier in 1989

Een vormgever maakt driedimensionale vormen en objecten, bijvoorbeeld uit klei, hout of kunststof. Een decorateur is verantwoordelijk voor het met verf aanbrengen van decoraties, bijvoorbeeld om een door een vormgever gemaakt object af te werken, of direct op bijvoorbeeld een muur om deze in te schaduwen. Daarnaast zijn er nog de reguliere schilders, die effen lagen schilderwerk aanbrengen.

De werkplaats is gevestigd in het Gildehuis op het Dienstencentrum. De afdeling opereert onder het directoraat Exploitatie in de afdeling Techniek & Projecten. Er wordt veel met freelancers en tijdelijke krachten uit het park gewerkt.

Geschiedenis

Al sinds het ontstaan van de Efteling worden er figuren en objecten in huis gemaakt en afgewerkt, alhoewel er zowel toen als nu ook veel (thema)objecten kant en klaar ingekocht worden.

Jarenlang zat de werkplaats op de plek tussen Dubbele Laan en de Speeltuin en was enkel te zien als de personeelspoort tussen beide geopend stond. De afdeling verhuisde in 1999 naar het nieuw gebouwde Gildehuis. In 2003 werd het gebouw grotendeels afgebroken, enkel de hoofdconstructie bleef staan voor de nieuwe magazijnen en de kantine van de tegenwoordige Smulpaap.

Zie ook