Polles Keuken: het bovenste deel van deze toren is al zwaar ingeschaduwd, het onderste gedeelte nog maagdelijk wit.
Het contrastrijk ingeschaduwde masker van de Keizer, zonder showverlichting.

Inschaduwen is het aanbrengen van een meer donkere tint dan de basiskleur van de ondergrond op stuc- of plaatwerk, dan wel op figuren en ander decor. Het wordt normaliter toegepast met verf door middel van een kwast of verfspuit.

Het heeft als doel om een kunstmatige schaduw te creëren voor dieptewerking. Vaak wordt als onderdeel van het inschaduwen een highlight aangebracht op de basiskleur van de ondergrond. In de Efteling is veel stucwerk, maar ook beelden en maskers van animatronics, opvallend sterk ingeschaduwd. Bij stucwerk wordt gewerkt met een verfspuit die onder hoge druk verf op de wand aanbrengt, waarbij een vlekkerige uitstraling en overdreven schaduwpartijen grote vlakken meer diepte geven. Voor maskers in scènes wordt het ingezet om de expressie van het gezicht niet te laten vervlakken onder de gekleurde felle showvelichting, vergelijkbaar met theatergrime.

Om beelden en figuren een levendigere uitstraling te geven worden met een (bijna) droge kwast de highlights aangebracht door zacht over de uitstekende delen te strijken. Om schaduw op de juiste plekken te creëren wordt met een grove natte kwast de schaduwkleur aangebracht in en rondom de diepere delen, waarna met een droge doek de verf van de 'opliggende' delen wordt afgepoetst. Plooien, rimpels of de structuur van een materiaal worden zo extra geaccentueerd.

Muur wordt ingeschaduwd

Bij nieuwbouw en renovatie is het een vast onderdeel van en de laatste stap in het decoratieproces.

Inschaduwen hangt binnen exterieurtoepassingen nauw samen met opmossen, waarbij muren een verweerd uiterlijk wordt gegeven door het kunstmatig aanbrengen van mos, alg en andere tekenen van verweer. In sommige gevallen zullen de ingeschaduwde en opgemoste delen elkaar overlappen voor een extra sterk effect.