Erik van den Brand
Erikvandenbrand.jpg
Van den Brand bij Kleine Boodschap
Volledige naam ir. H.P.H.M. van den Brand
In dienst 1988
Uit dienst 2008
Beroep Projectmanager
Personen

Erik van den Brand was van 1988 tot 2008 projectmanager en directeur projectontwikkeling bij de Efteling.

Van den Brand studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Eindhoven. Vervolgens werkte hij elf jaar bij een aannemer. Hij werd aanvankelijk aangenomen als projectmanager op de tweemansafdeling Toekomstige Ontwikkelingen,[1] (de andere medewerker was Jan Verhoeven) maar na drie kwart jaar kwam interim-directeur Herman ten Bruggencate met het project Funny Village, waarvoor Van den Brand werd aangesteld als projectleider. Hij was ook verantwoordelijk voor het grote uitbreidingsplannen van De Wereld van de Efteling en Droomrijk. Bij zijn aanstelling dacht men dat die in "vijf tot zeven jaar" wel gerealiseerd zouden zijn.[2]

Bij de oprichting van de afdeling Technische Zaken in 1990 werd hij daarvan aan het hoofd gesteld, waarbij hij leiding gaf aan de technische afdelingen, de werkvoorbereiders en de ontwerpafdeling. De bedrijfscultuur was wel wennen voor Van den Brand:[3]

Van den Brand in 1991
Ik moest proberen om én het ontwerp door te zetten maar het ook uit te zoeken met de technische jongens. Dat was wel merkwaardig, dat was lang niet zo strak georganiseerd als dat ik bij een aannemerij gewend was: de onderaannemer doet wat je vertelt. Als je tegen hem vertelt dat 'ie een gebouw op z'n kop zet, dan zet 'ie het ook op zijn kop. Maar als je bij de Efteling destijds riep dat je iets zó wilde hebben, dan zeiden ze: 'Ohja? Weet je het zeker? Want wij vinden namelijk...' en dan kreeg je gewoon hun mening.

Samen met Lex Lemmens zette hij binnen Great European Theme Parks een samenwerking op technisch gebied op. Er werd kennis uitgewisseld over bijvoorbeeld onderhoud, en gezamenlijk onderhandeld met leveranciers. Hij leidde het Groenplan Sprookjesbos in 1998 dat het verwaarloosde bos weer levendig moest maken.

Hij leidde projecten als de bouw van de Pegasus, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok.[2] Hij werd later directeur projectontwikkeling, in die rol was hij onder andere verantwoordelijk voor PandaDroom (waarop hij het meest trots was) en De Vliegende Hollander. Begin 2008 begon hij voor zichzelf als adviseur.

Verwijzingen
  1. 'Oog in oog met Erik van den Brand', Efteldingen, maart 1991
  2. 2,0 2,1 Brabants Dagblad: 'De tuin is onze grootste attractie' (22 december 2007)
  3. Persoonlijk gesprek met Erik van den Brand, najaar 2010