Herman ten Bruggencate
Bruggencate.jpg
Ten Bruggencate in 1984
Volledige naam Herman Johan ten Bruggencate
Geboren 28 oktober 1920
Overleden 15 februari 2009
In dienst 1974
Uit dienst 1985 (interim 1988/89)
Beroep Directeur
Personen
Herman ten Bruggencate (links) met expolitatiedirecteur Marc Taminiau, midden jaren tachtig

Herman Johan ten Bruggencate (Haaksbergen, 28 oktober 1920 - Buurse, 15 februari 2009) kwam eind mei 1974 bij de Efteling in dienst als parttime topfunctionaris en werd op 1 oktober 1975 benoemd tot algemeen directeur, aanvankelijk voor één jaar. Tot aan zijn pensionering op 1 november 1985 heeft hij deze functie vervuld. In 1988 en 1989 heeft hij nog een korte periode als interim directeur gewerkt totdat Paul Beck zijn taak in dat laatste jaar overnam.

Ten Bruggencate heeft veel betekend voor de ontwikkeling en groei voor de Efteling als attractiepark. Onder zijn bewind kwamen grote attracties als het Spookslot, de Python, de Halve Maen, Carnaval Festival en de Piraña. Hoewel deze grote, nieuwe investeringen in het nieuwe beleid aanvankelijk als te commercieel en te groot werden gezien, heeft het beleid voor een succesvolle en gezonde groei van de Efteling als attractiepark gezorgd.

In 1989 geeft hij in het Brabants Dagblad zijn visie op de toekomst van de Efteling, waar hij net de ontslagen Ruud de Clercq heeft opgevolgd:[1]

Het wordt tijd dat de Efteling weer met beide benen op de grond komt te staan en terugkeert naar haar oorsprong: sprookjes, nostalgie en Pieck. Daarmee heeft de Efteling zich zo lang ze bestaat, weten te onderscheiden van andere attractieparken. Dat eigene moet in de toekomst weer gaan spreken. De voorgenomen investeringen van ruim 300 miljoen gulden zouden onwaarschijnlijke bezoekersaantallen vergen die nooit gehaald kunnen worden. Onze markt heeft die potentie gewoon niet. De mogelijkheden zijn overschat. De plannen uit 1983/1984 waren gericht op een vermeerdering van het aantal bezoekers met een half miljoen tot maximaal drie miljoen. Dat is niet reëel. Maar de filosofie, het principe van de plannen is overeind gebleven. De Efteling moet investeren in verblijfsrecreatie om de bezoekers van verder weg te kunnen halen. Die investeringen moeten echter een ondersteuning zijn van het attractiepark. Want daar draait het in de eerste plaats om. Naar mijn mening heeft het park de afgelopen jaren niet de aandacht gehad die nodig was. Om het rendement van de Efteling te versterken zullen we moeten zorgen dat de continuïteit gewaarborgd blijft. De uitbreidingsplannen krijgen dan ook, zij het in afgeslankte vorm en in fases uitgevoerd, zeker gestalte.

In de zomer van 2008 zat hij nog aan tafel bij Lex Lemmens, Mari van Heumen en Ton van de Ven in het radioprogramma 'het Theater van het Sentiment'. Ten Bruggencate overleed het jaar erop op 15 februari.

Verwijzingen
  1. 'De Efteling gaat luchtkastelen afbreken', Brabants Dagblad, 14 januari 1989