Theater van het Sentiment is een radioprogramma van de KRO waarbij wordt teruggeblikt op bijzondere data in de geschiedenis. Op donderdag 14 augustus 2008 zond het programma drie uur lang live uit op Radio 2 vanuit de Efteling, met prominente Eftelingers te gast.

Het programma

In de zomer van 2008 werd in de speciale reeks "Het Openluchttheater van het Sentiment" elke week stilgestaan bij een ander jaar. In de week van 11 augustus was dat 1980, met onder andere een aflevering over het laatste defilé op paleis Soestdijk voor Prinses Juliana, waarbij stoomtrein Aagje acte de présence gaf. De week culmineerde in de uitzending van donderdag 14 augustus, met een grote liveuitzending van 20.00 tot 23.00 uur, vanaf het Anton Pieckplein in de Efteling. Aanleiding was het Fiesta Tropicana, de eerste zomeropenstellingen van het park die gehouden werden op 16 en 17 augustus 1980. Onder leiding van presentatoren Stefan Stassen en Mark Stakenburg werd met prominente Eftelingers uit die periode teruggeblikt op dit evenement en op de Efteling van toen.

Eftelingse gasten

Dio Oberon in vol ornaat

Bijzondere gasten waren de Efteling-directeur in 1980 Herman ten Bruggencate, technici Lex Lemmens en Mari van Heumen, bordenwasser Peter Brekelmans en Eftelings eerste entertainer Dio Oberon. Lemmens had met moeite ook ontwerper Ton van de Ven weten te overtuigen om deel te nemen.

De liveuitzending was verdeeld in drie bedrijven van elk een uur, en begon met het lied "Ga met ons mee naar de Efteling" en een welkom ingesproken door Wieteke van Dort, waaruit wel bleek dat de programmamakers zich zeer serieus hadden voorbereid.

De eerste zomeravondopenstelling is meer een aanleiding om allerhande herinneringen op te halen aan de Efteling van toen en het jaar 1980. Aan de totstandkoming van Fiesta Tropicana zelf wordt maar een beperkt deel van de tijd besteed.

Herman ten Bruggencate, inmiddels 87 jaar oud, vertelt als eerste over zijn entree bij de Efteling als volstrekte buitenstaander, en zijn directeurschap van het park in de jaren zeventig. Mari van Heumen wandelt met Stassen door het Sprookjesbos en haalt diverse meer en minder bekende anekdotes op over zijn tijd bij de technische dienst en hoe ze het toen nog relatief statische Sprookjesbos steeds meer tot leven brachten. Lex Lemmens gaat op ongeveer een uur in de uitzending in op de totstandkoming van de eerste avondopenstellingen en met name de toeren die uitgehaald moesten worden om de uitlichting voor elkaar te krijgen.

Lemmens, Van de Ven en Van Heumen

Peter Brekelmans, die destijds 15 jaar oud was en als bordenwasser bij de Efteling werkte, gaat in op de grote chaos die op beide avonden ontstond vanwege de enorme drukte door de onverwachte toeloop van 43.000 bezoekers. Dio Oberon presenteert zijn eigenaardige manier van optreden. Stefan Stassen neemt de bezoekers mee in het Spookslot, de eerste grote attractie die in 1980 net twee jaar oud was.

Dan komt Ton van de Ven aan het woord, die zeer persoonlijke herinneringen ophaalt aan zijn samenwerking met Anton Pieck, en vertelt over hoe hij van ontwerp tot realisatie komt en daarin ook anders is dan Pieck. Tot slot vertelt Dio hoe hij bij de Efteling terechtkwam, middels zijn sollicitatie als ontwerper die leidde tot een aanstelling als het eerste echte live-entertainment.

Muziekgroep "Los Alegres", die ook tijdens het Fiesta had gespeeld, trad enkele malen live op tijdens de uitzending, evenals vuurspuwer Ricardo (inmiddels 60 jaar oud).