Krantenadvertentie voor Fiesta Tropicana

Fiesta Tropicana was een evenement in 1980 waarbij het park gedurende twee avonden, 16 en 17 augustus, van 19.30 tot 24.00 uur geopend was. Fiesta Tropicana was een eerste aanzet naar hetgeen we tegenwoordig kennen als de Zomeravonden.

Een jaar eerder, in 1979, organiseerde Unicef een avondopenstelling van het park: de Unicef Manifestatie. Dit was een succes en smaakte naar meer.[1] Stephan Schoor bedacht het idee om de Efteling een keer 's avonds uit te lichten. Na akkoord van Ten Bruggencate werd er een plan gemaakt.

Uitgelicht werden natuurlijk het Sprookjesbos, de Stoomcarrousel en tot achter het Spookslot; het gebied van de Roei- en Kanovijvers werd buiten beschouwing gelaten. Lex Lemmens ging naar het bedrijf Flashlight om de belichting uit te voeren, dat daarvoor zijn hele magazijn uitputte. Het organiseren van het geheel nam niet langer dan tien dagen in beslag.

De belichte Efteling werd aangekleed als een exotisch feest, met limbo en calypso, samba, rumba en merengue, en een vuur-act van een groep die ook Fiesta Tropicana heette. Er moest apart entree worden betaald voor het evenement, ƒ 8,50. Op beide avonden was het met 43.000 bezoekers zo druk dat het bier niet bezorgd kon worden bij de stands en de laatste bezoekers pas diep in de nacht het park konden verlaten.

Het grote succes was de basis voor een traditie van avondopenstellingen die tot op heden voortduurt. De naam Fiesta Tropicana werd de jaren erna ook intern nog gehanteerd als werknaam voor de zomeravonden, die naar de buitenwereld bekend werden als het Zomeravondfestijn.