Zomer is.... verkoeling van een fontein
Zomer is... lekker zonnen op het gras
Zomer was... roeien op de roeivijver

De Zeven Mijls Zomer was van 1996 tot en met 2013 de aanduiding voor het absolute hoogseizoen van de Efteling en vond plaats tijdens de maanden juli en augustus. Sinds het begin zijn er langere openingstijden in deze periode. De entreeprijzen van kaarten gekocht aan de kassa zijn sinds 2003 2 euro duurder dan een kaartje in voor- en naseizoen.

Tegenwoordig heeft deze periode geen eigen benaming, maar het principe van de Zeven Mijls Zomer wordt nog steeds gehanteerd, waarbij de toegangsprijzen en openingstijden afwijken van de overige maanden. Vanwege de schoolvakanties is het park dan extra druk.

Omschrijving

Tijdens de Zeven Mijls Zomer is het park tot 20.00 uur geopend, maar op drukkere dagen tot zelfs 22.00 uur. Er is extra live-entertainment en wegens de langere openingstijden is er dagelijks een extra voorstelling van de parkshow. Om de extra drukte aan te kunnen zijn niet alleen alle horecapunten geopend, maar worden er meestal ook nog extra tijdelijke verkoopkraampjes opgesteld met bijvoorbeeld hamburgers en bier. Elke zomer is er een actie met frisdrank: koop een halve liter Cola, Fanta of Sprite en ontvang een souvenir, zoals een zonnescherm voor in de auto of een koeler voor een flesje fris.

De naam verwijst naar de zevenmijlslaarzen uit het sprookje van Klein Duimpje.

Geschiedenis

Aan het begin van de jaren tachtig experimenteert de Efteling met avondopenstellingen, aparte evenementen van 19.00 tot middernacht, enkele malen per zomer, de voorloper van wat we nu kennen als de Zomeravonden.

Het leidt tot veel aanloop, zoveel dat de Efteling voor seizoen 1985 besluit om deze Brabantse Avonden zoals ze op dat moment heten, niet meer te organiseren. In plaats daarvan is het park van 13 juli tot en met 23 augustus dagelijks geopend tot 21.00 uur. Er was op elke avond een optreden van een bekende artiest. Organisatorisch betekent het dat men voor het eerst in twee ploegen moet gaan werken en er 130 extra vakantiekrachten worden aangetrokken.

Het was echter maar voor korte duur. De spreiding was geen succes in de zin dat omwonenden nu elke avond drukte hadden en zich daarover beklaagden bij de Raad van State. Toen is er voor 1986 een compromis bereikt dat de Efteling in volgende jaren de openingstijden maar heel beperkt verlengde tot 19.00 uur en daarnaast juist weer terugging naar de zes grote avondopenstellingen per jaar tot middernacht.

Pas in 1996 komt de verlengde openstelling weer serieus terug op het programma. Vanaf dat jaar is het park de hele maanden juli en augustus geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Men noemt dit de Zeven Mijls Zomer die vanaf dat moment jaarlijks op de kalender staat. Vanaf 1998 sluit het park echter om 21.00 uur en sinds 2011 al om 20.00 uur. Met ingang van 2000 zijn naast de dagelijkse openstelling ook de grote weekendevenementen weer terug: tijdens de Zomeravonden op de zaterdagen in juli en augustus is het park dan open tot middernacht voor een avond vol met vermaak.

Jarenlang was de Efteling op een aantal zaterdagavonden tijdens deze periode tot middernacht geopend: de Zomeravonden, later bekend als het Negen Pleinen Festijn. Tijdens deze avonden waren er veel optredens en was het park mooi uitgelicht. Vanaf 2017 is het park tot 23.00 geopend, maar dan zowel op vrijdag- als zaterdagavond.

De Zeven Mijls Zomer duurde oorspronkelijk van de tweede maandag in juli tot en met de laatste zondag van augustus; maar omvatte tot en met 2019 de gehele maanden juli en augustus. Tegenwoordig is de precieze definitie van het hoofdseizoen niet meer zo strak en kunnen de openingstijden per dag verschillen.