Mari van Heumen bij de animatronic voor de tapijtverkoper, 1985
Mari van Heumen bij het Theater van het Sentiment, met Lex Lemmens en Ton van de Ven

Marinus Gerardus Jacobus van Heumen (Mari) van Heumen (Waalwijk, 27 december 1946) was werkzaam binnen de Efteling van 1972 tot 2007. Hij kwam op 1 januari 1972 in dienst als smeder/bankwerker en was niet veel later werkzaam als monteur bewegingstechniek voor het bouwen en onderhouden van animatronics. Later werd hij gespecialiseerd in special-effects bij de technische afdeling. In de jaren negentig maakte van Heumen een overstap naar de afdeling beveiliging, waar hij werkzaam was als hoofd bedrijfsbeveiliging en verantwoordelijk was voor de bedrijfshulpverlening. In 2003 werd hij in het kader van deze werkzaamheden Manager Integrale Veiligheid[1]. Hij was 27 jaar lang voorzitter van de personeelsvereniging. Sinds zijn pensionering is hij de privé-chauffeur van de president-commissaris bij officiële gelegenheden.

Van Heumen werkte o.a. mee aan de technieken van attracties als het Kabouterdorp, het Spookslot, Draak Lichtgeraakt, Fata Morgana, de Trollenkoning en het Volk van Laaf.

Van Heumen werd op 21 december 2006 geridderd voor zijn werkzaamheden binnen de Efteling en zijn woonplaats Kaatsheuvel, alwaar hij vrijwilliger is bij lokale EHBO-vereniging en lid is van de gemeenteraad. Van Heumen werd, samen met Lex Lemmens, Ton van de Ven en Herman ten Bruggencate in 2008 geïnterviewd voor een aflevering van het Theater van het Sentiment in het thema van de Efteling zomeravonden.

Anekdotes

Van Heumen is bij veel liefhebbers bekend om zijn vele anekdotes, die hij meermaals in boeken en interviews vertelde. Zo werd van Heumen in 1972 door Anton Pieck gevraagd of hij met een hamer een paar deuken in het schoorsteentje van het kabouterhuisje kon slaan, voor het nostalgische effect; maakte zijn vrouw kleding voor de kabouters in het kabouterdorp en gebruikte hij oude kleding van zijn kinderen om aan het waslijntje in het kabouterdorp te hangen. Zijn vrouw werkte na haar kledingkunsten als leidster van de Huishoudelijke Dienst.[2]

Verwijzingen
  1. Integrale Veiligheid in de Efteling op een heel hoog niveau. Efteldingen juli 2003
  2. 'Mari van Heumen vertelt', JIJ najaar 2011


Stub 73x73.png
Dit is een onvoltooide pagina.

Deze pagina bevat een opzet voor een volledig artikel, maar voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen van Eftepedia. Bijvoorbeeld:

  • De pagina mist nog relevante details
  • De pagina mist nog afbeeldingen
  • De pagina is nog niet goed opgemaakt