De Vlederiken in verlichte toestand

De Vlederiken zijn vleermuisachtige duivelfiguren die zich bevinden boven het plafond in de achthoekige wachtruimte van het Spookslot, de Ronde Zaal.

Tijdens elke wachtcyclus klinkt er een donderslag, waarna het plafond zich opent en drie vlederiken een duik naar beneden nemen. In een flits zijn ze weer verdwenen.

Een kijkje op de vlederikenzolder in aanbouw

De techniek werkt met een halftransparant plafond van gaasdoek dat is beschilderd alsof het een stenen plafond is. In de donkere ruimte zijn de vlederiken boven het plafond niet zichtbaar. Als de vlederiken belicht worden, worden ze zichtbaar voor de bezoekers. Hun lijf beweegt, aangedreven door persluchtcylinders, een stuk naar beneden terwijl de punten van de vleugels vast blijven zitten. Hierdoor lijkt het alsof de ze hun vleugels spreiden en beginnen aan een duikvlucht. Dan gaat het licht weer uit en lijkt het plafond weer massief.

Vlederikenfontein

Bij de aanleg van de Pardoes Promenade werd een eerbetoon aan deze diertjes gebracht: voor de fontein aan het Sterrenplein werden drie afgietsels gemaakt van de vlederikenmallen die sindsdien hun water spuwen.