Het plein gezien vanuit het westen in 2017

Sterrenplein is een officieuze benaming voor het plein midden in de Pardoes Promenade, ter hoogte van de poort naar het Spookslot, aan de achterkant van het horecapunt Kogeloog.

Het plein werd tegelijk met de Promenade in 2000 aangelegd. Sindsdien is de bestrating twee maal aangepast. Oorspronkelijk was op het plein in keien een ster gevormd, waar de locatie de bijnaam aan te danken heeft. In december 2004 werd deze vervangen door een windroos uitgevoerd in graniet.[1] In juni 2017 werd de bestrating ontdaan van enige stervorm en werd het pleintje herbestraat met gele klinkers in een standaard vissengraadverband. Die zomer werden vijf plaquettes aangebracht, elk met afbeelding van een schild dat correspondeert met een van de rijken van de Efteling.

Omschrijving

Vlederikenfontein

Het plein bevindt zich halverwege de Pardoes Promenade en maakt de entreelaan breder voor wie vanaf het Dwarrelplein is gekomen. Tegelijk buigt de Promenade hier naar links en verbindt het de twee delen van de Promenade: het deel tussen de waterpartijen met het deel met de waterbakken centraal op de laan. Aan het plein ligt tevens een poort die toegang geeft tot het plein voor het Spookslot en daarmee tot het Anderrijk.

Aan de Sprookjesboskant is een gestucte muur opgetrokken om de achterkant van Kogeloog aan het oog te onttrekken. In deze muur zijn helemaal links drie vervaarlijk ogende koppen te vinden die water in de langgerekte vijver naast de promenade spuwen. Deze koppen zijn afgietsels van de mal die gebruikt werd om de vlederiken in het plafond van de Ronde Zaal van het Spookslot te maken. Midden op de muur is een zonnewijzer gemonteerd.

Digitaal wachttijdenbord

Links naast de poort naar het Spookslot staat een parkplattegrond met digitaal wachttijdenbord. Op het bord valt voor alle attracties (inclusief speeltuinen e.d.) af te lezen of ze geopend zijn en zo ja wat de wachttijd is. Ook staan hierop showtijden vermeld en hoe laat het park sluit.

De Zonnewijzer

De gehele zuidkant van het plein is afgeschermd van het Spookslotplein met een afgebrokkelde maar gestucte muur met scheuren. De muur bestaat uit negen pilaren waar tussen wanden zijn opgetrokken met ongelijkmatige afwerking aan de bovenkant. In het midden is een groot verroest hek te vinden met gebogen tralies en een enorm hangslot. Aan de linker- en rechterkant van deze poort is een ronde opening in de muur te vinden. Aan de beide uiteindes van de complete muur zijn puntvormige wanden geplaatst met een ringvormige hap er uit.

Het plein zelf heeft dezelfde bestrating als de rest van de Pardoes Promenade, met uitzondering van het kenmerkende hart. Dat bestaat uit een cirkel, gevuld met gele klinkers in een visgraatpatroon. Aan de randen van deze cirkel en in het midden zijn vijf metalen plaquettes te vinden, gedecoreerd met krullen aan de randen, een wapenschild en de naam van een rijk in het Anton Pieck-lettertype. Ieder wapen bestaat uit een gevierendeeld schild en een ridderhelm met tralies en kroon (uit het Efteling-wapenschild van Anton Pieck). De vier delen van het schild zijn bij ieder rijk gevuld met twee maal twee verschillende afbeeldingen.

Plaquettes

Foto Locatie en rijk De dubbele afbeeldingen op het schild
Reizenrijk Noordkant: Reizenrijk
Ruigrijk Oostkant: Ruigrijk
Anderrijk Zuidkant: Anderrijk
Marerijk Westkant: Marerijk
  • Een heks van de Heksenpoort
  • Een vrij pictografische afbeelding van een paddenstoel
Fantasierijk Centraal: Fantasierijk


Geschiedenis

De muur aan Spookslotzijde wordt gebouwd, 2000

Het Sterrenplein, inclusief de fonteinen, muren en de zonnewijzer werden tegelijk met de rest van de Pardoes Promenade aangelegd in 2000. Oorspronkelijk bestond de cirkel centraal op het plein uit keien die een ster vormden, waar de locatie de bijnaam aan te danken heeft.

Aanvankelijk had ontwerper Henny Knoet voor dit plein een veel spectaculairder plan bedacht, waarbij een in ruïneuze toestand verkerende ridderzaal een link zou hebben met het nabijgelegen Spookslot, en via een gedoofde haard in de muur toegang zou geven tot een winkeltje achter Kogeloog. Het werd echter als onuitvoerbaar gezien, waarna het huidige ontwerp inclusief muren extern werd ingekocht.[2]

De Wonderwachters werden geïnstalleerd in 2001.

Het plein met de windroos

In december 2004 werd de ster vervangen door een windroos uitgevoerd in graniet.[1] De windroos had vier punten, elk gericht op één van de vier windrichtingen, uitgevoerd in een lichte en een donkere rode tint. In de rand van de cirkel waar de windroos zich in bevond, waren uitgehakte letters te vinden: een N, O, Z of W naar gelang de windrichting.

In december 2012 werd de plattegrond geplaatst.

Tijdens de laatste maanden van de bouw van Symbolica, begin 2017, werd de Pardoes Promenade opgeknapt. Als laatste onderdeel van deze renovatie van de entreelaan werd in juni de windroos uit de bestrating gehaald en vervangen door gele klinkers. Vervolgens werden in begin augustus binnen een week de plaquettes geplaatst, één per dag.

  1. 1,0 1,1 Eftelist: "TR 11 december", Ramon Heeren (12 december 2004)
  2. Uit de gesprekken met Eftelist: Henny Knoet 8 oktober 2013