Heksenpoort
Heksenpoort Oud.jpg
Heksenpoort in vroeger tijden
Geopend 1954
Ontwerp Anton Pieck
Volgende Doornroosje
Sprookjesbos, overzicht

De Heksenpoort markeert sinds 1954 de ingang van het Sprookjesbos.

Omschrijving

De Heksenpoort is een houten poort, opgehangen aan stenen pijlers. Op de pijlers staan houten beelden van een in het rood geklede heks. Aan de zij-ingang van het Sprookjesbos bij Langnek en aan de ingang van het Anton Pieckplein vinden we soortgelijke poorten, respectievelijk de Soldatenpoort en de Muzikantenpoort.

Geschiedenis

De heks op een ansichtkaart uit 1966

Oorspronkelijk waren de pijlers gemaakt van houten bielzen en bood de poort uitzicht op het kasteel van Doornroosje.

Verplaatsing

Begin jaren tachtig werd de Heksenpoort verplaatst en gedraaid, zodat er een grotere afstand kwam tussen het kasteel van Doornroosje en de ingang van het Sprookjesbos. Het pad vanaf de Heksenpoort (dit is niet het Heksenpad) is meer in een bocht geleid, zodat het Sprookjesbos van buitenaf meer aan het zicht onttrokken werd. Sinds die tijd is de poort ook naar het noorden gericht, wat wellicht niet geheel toevallig is: de noordelijke ingang van christelijke kerken wordt ook 'heksenpoort' genoemd.[1] Vermoedelijk is dit het moment dat de bielzen zijn vervangen door gemetselde zuilen.

Toevoegingen aan het pleintje

Rechter poortheks in 2017

In 1985 werd het Sprookjesbos-bord links van de poort geplaatst. Sinds eind 2012 wijst de Sprookjeswijzer vanaf de andere kant van het plein naar de poort. Het Sprookjessprokkelaarprieel recht voor de ingang van het Sprookjesbos werd in de zomer van 2016 in gebruik genomen.

Winter Efteling

De heks in winterse kledij

Sinds december 2007 worden de beelden op de Heksenpoort tijdens de Winter Efteling vervangen door een variant met meer winterse kledij. De heks draagt daarbij een bruine cape en handschoenen zonder toppen. Op het groene plankje waar ze op staat is een beetje sneeuw aangebracht.

Poortheks

De beeldjes op de poort waren de inspiratie voor het personage Poortheks.