Heksenpoort
Heksenpoort Oud.jpg
Heksenpoort in vroeger tijden
Geopend 1954
Ontwerp Anton Pieck
Volgende Doornroosje
Sprookjesbos, overzicht

De Heksenpoort markeert sinds 1954 de ingang van het Sprookjesbos.

De Heksenpoort is een houten poort, opgehangen aan stenen pijlers. Op de pijlers staan houten beelden van een in het rood geklede heks. Oorspronkelijk waren de pijlers van houten bielzen en bood de poort uitzicht op het kasteel van Doornroosje. De houten paaltjes werden later omgezet naar de bakstenen versies. Aan de zij-ingang van het Sprookjesbos bij de Rode Schoentjes en aan de ingang van het Anton Pieckplein vinden we soortgelijke poorten, respectievelijk de Soldatenpoort en de Muzikantenpoort.

Verplaatsing

Begin jaren tachtig werd de Heksenpoort verplaatst en gedraaid, zodat er een grotere afstand kwam tussen het kasteel van Doornroosje en de ingang van het Sprookjesbos. Het pad vanaf de Heksenpoort (dit is niet het Heksenpad) is meer in een bocht geleid, zodat het Sprookjesbos van buitenaf meer aan het zicht onttrokken werd. Sinds die tijd is de poort ook naar het noorden gericht, wat wellicht niet geheel toevallig is: de noordelijke ingang van christelijke kerken wordt ook 'heksenpoort' genoemd.[1]

De heks in winterse kledij

Winter Efteling

Sinds december 2007 worden de beelden op de Heksenpoort tijdens de Winter Efteling vervangen door een variant met meer winterse kledij. De heks draagt daarbij een bruine cape en handschoenen zonder toppen. Op het groene plankje waar ze op staat is een beetje sneeuw aangebracht.

Poortheks

De beeldjes op de poort waren de inspiratie voor het personage Poortheks.