Prieel bij ingang Sprookjesbos

Het Sprookjessprokkelaarprieel is een prieeltje met rieten kap, te vinden bij de ingang van het Sprookjesbos tegenover de Sprookjeswijzer, en bedoeld om de Sprookjessprokkelaar te beschermen tegen weer en wind wanneer deze bezig is met zijn optreden. Het prieel werd op 1 juli 2016 in gebruik genomen.

De fotohoed

Bovenop de kegelvormige kap prijkt een Windwijzer van de Sprokkelaar. Aan één van de dragers van het dakje hangt een uithangbord in een kronkelige houder in de vorm van een boomtak. Het bord informeert over de tijden waarop de sprokkelaar te "Ontmoeten en begroeten" is. Het prieel wordt verlicht door kleurige lampions tussen dennenappels, en heeft een iets verhoogde houten vloer met rondom bankjes. In de gemetselde sokkels van de kolommen en in de dakrand zijn ook nog extra spots opgenomen waarmee de Sprokkelaar wordt aangelicht. Het prieel heeft een bescheiden geluidsinstallatie.

Aan het prieel werd enkele weken na de opening een Sprookjessprokkelaarhoed bevestigd, op een hoogte zodat deze dienst doet als grappig fotopunt voor kleine kinderen die eronder kunnen staan.

Rondom het prieel zijn rododendrons geplant; ervoor is een stukje van het pleintje bestraat met flagstones.

Wanneer de Sprookjessprokkelaar niet aanwezig is, is het prieel prima te gebruiken als schuilhut of plekje om, uit de zon, even bij te komen van het wandelen. Tijdens de Winter Efteling krijgt het een versiering van dennengroen langs de dakrand met daarin allerlei goudkleurige silhouetjes van Sprookjesbosbewoners en -objecten, zoals de Rode Schoentjes, Draak Lichtgeraakt en de Fakir.