De Sprookjessprokkelaar

De Sprookjessprokkelaar is een personage dat sinds 2014 geregeld te ontmoeten is in het Marerijk.

Omschrijving

Witte baard en monocle verwijzen naar ouderdom

De Sprookjessprokkelaar is een oude man met een grote witte baard. Hij draagt een lange mantel, een heel hoge hoed met oogjes erop, een monocle die vast zit aan zijn hoed en hij steunt op zijn staf. Op zijn rug heeft hij een rieten mand in de vorm van een lang gezicht, met daarin wat oude boeken en een grote bos takken. Aan het uiteinde van elke tak zit een gouden silhouetje van een Eftelingse afbeelding, variërend tussen de Fakir, Pardoes, Oehoe Houdoe of het Huis van de Vijf Zintuigen.

De Sprookjessprokkelaar is een verzamelaar en verteller van verhalen. Elke tak op zijn rug representeert een verhaal dat hij gesprokkeld heeft.

In het boek De Sprookjessprokkelaar wordt verteld dat hij de beheerder is van de Sprookjesbibliotheek van kasteel Libersteyn, en tegelijkertijd het alter ego van Opa Anders, de grootvader en voogd van hoofdpersoon Sterre. Hij heeft in het boek een wandelende tak op zijn schouder.

Ontwikkeling en techniek

De Sprookjessprokkelaar als loopfiguur werd geïntroduceerd in het park tegelijk met de presentatie van het boek op 5 oktober 2014.

In de weken ervoor werd hij door de Efteling geheel in eigen huis gebouwd. De samenwerking van ontwerpers (vooral Robert-Jaap Jansen), vormgevers en de afdeling live-entertainment heeft geleid tot een bijzonder nieuw entertainmentkarakter. Hij werd aanvankelijk bestuurd door een acteur die zich ín de figuur voortbeweegt op een ingebouwde scootmobiel. Tegenwoordig zit er een zelfstandig lopende acteur in de sprokkelaar en is van rijden geen sprake meer.

Eigen podium

Vazal Olivier en de Sprookjessprokkelaar in het Sprookjessprokkelaarprieel (juli 2016)

Vanaf juli 2016 heeft de Sprookjessprokkelaar een eigen podium in een prieeltje met rieten dak bij de entree van het Sprookjesbos. Hierdoor staat de sprokkelaar ook bij slecht weer droog. Op het dak prijkt een windwijzer van de figuur.

De act van de Sprokkelaar is tegelijk met de introductie van het prieel uitvoeriger geworden. Waar de Sprookjessprokkelaar voorheen niet veel verder kwam dan handjes schudden en met bezoekers op de foto gaan, is er nu een kleine verhaallijn bedacht waarbij de Sprokkelaar, geassisteerd door zijn in een blauw kostuum gestoken "jonge vazal" Olivier, een sprookje vertelt. Kinderen kunnen hem helpen met "sprokkelen" door een takje te zoeken voor de verzameling van de Sprookjessprokkelaar.

In 2018/2019 is een idee voor de "bibliotheek van de Sprookjessprokkelaar" bedacht als uitbreiding in het Sprookjesbos, dat dicht bij uitvoering gekomen zou zijn.

'Sprookjessprokkelaar' is door de Efteling ook als handelsmerk geregistreerd.