Windwijzer op het Anton Pieckplein
Suggesties voor een aantal windwijzers door Anton Pieck

Een windwijzer, windhaan of windvaan geeft aan uit welke richting de wind waait. Soms zijn ze puur functioneel vormgegeven, maar vaak hebben ze ook een decoratieve vorm en functie. Traditioneel is dat de vorm van een haan (vandaar ook de naam windhaan), omdat hanen, net als windwijzers, vaak op de nok van het dak staan.

De Efteling heeft een groot aantal windwijzers. Helaas werken veel niet, of zijn ze in de loop der jaren vastgeroest, maar hun decoratieve waarde wordt er niet minder om. De windvaan kan gezien worden als een van de Efteling-stijlkenmerken.

Werking

Een windwijzer bestaat uit een pijl op een as. De achterkant van de pijl heeft een groter oppervlak, waardoor dat deel met de wind meedraait net zolang tot het zich parallel aan de windrichting bevindt. De pijl zelf wijst daardoor in de richting waar de wind vandaan komt. Het grote vlak kan een gesloten, egaal vlak zijn, maar vaak wordt er voor een decoratieve vlakvulling gekozen in de vorm van een schildering of middels een opengewerkt figuur.

Lijst van windwijzers

Voormalige windwijzers

Zie ook

Andere windrichting-aanduiders: