Smidje in zijn smidse
Het smidje


Het Smidje is een kleine attractie op het Anton Pieckplein. Vanaf een afstand vestigt de automaat de aandacht door regelmatig het geluid van een hamerslag op een aambeeld te laten horen. Tegen betaling van één euro zwaaien twee deurtjes open en zien we een ijverig smidje smeden. Na verloop van tijd sluiten de deurtjes weer en werpt de automaat een gouden bal uit met daarin een pin. De automaat is naar een idee van Léon Weeterings ontworpen door Michel den Dulk als onderdeel van zijn vernieuwing van het Anton Pieckplein in 2003.

Omschrijving

De smid is gevestigd in een torenachtig gebouwtje waarvan de bovenetage betimmerd is met gebeitst hout, waarin zich twee raampjes bevinden. Boven het kijkraam hangt een rond bordje met de tekst:

Al wat er achter deez deuren zit, dat is… "het geheim van den smid"

De nokkenschijven onder het Smidje

Zijn werkplaats wordt afgesloten door twee groenhouten deuren met uiteraard smeedijzeren beslag die, als een munt wordt ingeworpen, openzwaaien. We zien een oudere man, met kalend hoofd en een band grijs haar. Hij draagt een groen hemd, rood schort en klompen. Hij slaat op zijn aambeeld op een stuk ijzer. Hij wordt omringd door onder andere een haard, een smidsvuur met gereedschappen en kolen, een boekenplank met twee boeken, een kastje, en een tafel met een pot vol nagels en nog eens twee boeken erop gelegen. Links achter hem is een doorgang naar een trap die naar boven leidt. Er hangen twee kleine schilderijtjes van een kerktoren en een stadspoort.

Typische smidjepin

Het Smidje wordt geheel aangedreven door een zogenoemde 'stoel', een serie nokkenschijven met ieder een eigen vorm die voor beweging zorgt.

Gesmede pins

Anders dan de Stenen Kip en de Gekroonde Eend die algemene speelgoedjes bevatten, heeft het Smidje een eigen lijn aan uitgeworpen pins: de zogeheten Smidjeserie. Deze hebben allemaal hetzelfde basisontwerp: een boograam met een goudkleurige achtergrond en onderaan de tekst Efteling. Binnen de boog staat een Piecks Eftelingfiguur of -gebouw zoals het Ganzenhoedstertje, August of Prikkebeen. Deze pins zijn exclusief via het Smidje verkrijgbaar. Omdat het Smidje de pins willekeurig uitwerpt, is dit een extra dimensie voor de pinverzamelaar.

Geschiedenis

Ontwerp voor 'De Pinmachine', voorloper van het Smidje, door Léon Weeterings
Gevelaanzicht Anton Pieckplein door Michel den Dulk. De plek van het Smidje is aangeduid als Infill

Het idee voor pinverzamelen en een pinautomaat werd bedacht door Léon Weeterings. In november 2002 werkte hij voor zowel afdeling Marerijk als Technische Zaken. Tijdens een werkoverleg op donderdagavond vroeg Frans Goenee of iemand een idee had voor de lege plek in de toren op de hoek van het Pieckplein. Op een zondagmiddag heeft Weeterings toen zijn idee uitgewerkt: een steampunk-achtige machine van een juwelier die te verzamelen pins zou uitgeven, geïnspireerd op het al succesvolle pinverzamelprogramma van de Disney-attractieparken. Naast de automaat zelf kwam hij ook met diverse ideeën voor pinseries. Olaf Vugts zag het pinverzamelen wel zitten en gaf de schets aan Michel den Dulk om het verder uit te werken.

Bijna was het Smidje er niet gekomen, omdat alle infill-attracties door budgetproblemen werden geschrapt. Weeterings, controller Coen Bertens en een kostendeskundige hebben toen de jaaropbrengst van de Kip en de Eend berekend, wat voor deze infill toch een redelijke terugverdientijd opleverde. Het ontwerp van Michel den Dulk, een smidje in zijn smidse, werd uiteindelijk twee keer zo duur als begroot, maar door het grote succes werd de oorspronkelijke terugverdientijd gehalveerd.