De Stenen Kip in haar 'altaar'
De kip
Het ontwerp door Anton Pieck
De kip wordt geschilderd aan de hand van een echte kip
De kip in 1959

De Stenen Kip, ook wel Wonderkip genoemd, is een kleine attractie waaruit bezoekers na inworp van wat muntgeld een verrassingsei krijgen.

Ontwerp

De Kip is ontworpen door Anton Pieck. De techniek was in handen van Peter Reijnders.

De kip zit op een sokkel in een nisje. Het geheel bevindt zich in een muur van een klein gebouwtje dat de techniek en de voorraad eieren herbergt.

Boven de kip hangt een paneeltje met een rijmpje, dat in de vele jaren ongewijzigd is gebleven, afgezien van het bedrag.

 Deez' kip heeft
   zaak'lijke talenten
 Een eitje legt ze voor
   100 eurocenten

Boven het paneel hangt een reliëf met een haan op een gouden achtergrond.

Geschiedenis

De Stenen Kip is te vinden op het tegenwoordige Anton Pieckplein en staat al sinds 1955 in de Efteling. Het was destijds de enige attractie waar apart voor betaald moest worden. Reijnders heeft regelmatig kleine bezoekertjes een dubbeltje in de hand gedrukt om de kip eieren te laten leggen, en genoot dan van hun reactie als het na het kakelen van de kip nog een paar tellen duurde voor het eitje gelegd werd.

De Stenen Kip produceerde in zevenendertig jaar tijd, van 1955 tot 1992, ongeveer 5,6 miljoen eieren-met-verrassing, waarvan 136.000 eieren in het allereerste jaar. De eieren werden in de beginjaren gevuld door gepensioneerde fraters, die daar een halve cent per eitje voor kregen. Met de opbrengst verfraaiden de Fraters van Tilburg hun kapel. In de eieren zaten onder andere chocolademunten.

In 2002 en 2004 legde de Stenen Kip zo nu en dan 'gouden' eieren, waarmee een prijs kon worden gewonnen, zoals een Pardoespop, een Laaf of zelfs een overnachting in het Efteling Hotel Het rijmpje dat hiervoor in 2004 op het bordje boven de kip werd geplakt luidde:

Heeft U een gouden ei,
 dan maken wij U blij!

In 2012, toen de Efteling zestig jaar bestond, gaf de kip eieren uit met daarin de bekende plastic hangertjes uit de beginjaren van het park, maar dan met een feestelijke coating van goud of zilver in plaats van groen en rood.

Andere betaal-attracties

De Stenen Kip was de eerste attractie waar geld in gegooid moest worden om 'm te activeren. Later zijn nog Ezeltje Strek Je, de Gekroonde Eend en het Smidje toegevoegd en is er bij het Huis van de Vijf Zintuigen een souvenirmunt-automaat te vinden. Ook de Radiografisch Bestuurbare Bootjes vereisten inworp van kleingeld, al gaven die er geen cadeautje voor terug.

De Gierige Vrek, een wisselautomaat die te weinig geld teruggeeft, is nooit gerealiseerd.

Verhaal

Bij de Stenen Kip is een verhaal bedacht door Bob Venmans dat al was opgenomen in het allereerste Efteling Sprookjesboek uit 1955, en sindsdien in de diverse sprookjesboeken van het park is gepubliceerd, inclusief het Sprookjesboek van de Efteling uit 2010. Elk boek heeft wel zijn eigen aanpassingen aan het verhaal gemaakt.

Het verhaal gaat over een verwende kip genaamd Eitjetok die bij een oud vrouwtje, Vrouwtje Bezem, woont. Op zekere dag wordt het vrouwtje erg ziek. Kabouter Helpgraag komt langs het huisje en ontdekt het zieke besje binnen, zonder eten, terwijl de kip haar eigen eieren opeet. Een bosfee tovert de egoïstische kip voor straf in steen, en de kip moet maar kakelen en eieren leggen wanneer iemand dat ook wil.

De kip in andere media

  • De Stenen Kip diende ter inspiratie voor de titel van het in 1992 uitgegeven jubileumboek, Mam, een duppie voor de kip?.
  • De Stenen Kip stond in de lente van 2013 op één van de pins in de vijfde serie van het Smidje.