Martine Bijl
Martineanton.jpg
Anton Pieck en Martine Bijl in 1984
Volledige naam Martine Catherina Maria Bijl
Beroep Actrice, schrijfster
Bekend als Schrijfster van o.a. Sprookjes van de Efteling
Personen

Martine Catharina Maria Bijl (Amsterdam, 19 maart 1948) is een Nederlands zangeres, actrice, schrijfster en cabaretière. Ze was een goede vriendin van Anton Pieck en is auteur van twee Efteling-boeken.

Ze is in Nederland na haar zangcarrière voornamelijk bekend geworden door diverse televisieseries, de fameuze HAK-reclames en de presentatie van taartenstrijd 'Heel Holland Bakt'.

Werk voor de Efteling

Martine Bijl heeft twee boeken voor de Efteling geschreven. Het eerste, Sprookjes van de Efteling stamt uit 1974 en is een onvervalst sprookjesboek waarin diverse vertellingen te vinden zijn die in de Efteling worden uitgebeeld. Buiten een bewerking van de verhalen van de gebroeders Grimm en Koningin Fabiola schreef Martine Bijl zélf ook twee sprookjes, te weten "De Tuinman en de Fakir" en "De Gouden Stemvork".

Bijl en Pieck op het podium bij de Sprookjestekenwedstrijd

In 1980 opent ze samen met Anton Pieck de uitbreiding op het Kabouterdorp en presenteert ze de Sprookjestekenwedstrijd.

Negen jaar na haar eerste sprookjesboek, in 1982, schreef Martine Bijl het door Anton Pieck geïllustreerde Wonderbaarlijke Geschiedenis van de Efteling, een sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Efteling, waarin feiten en fictie met elkaar worden verweven.

In 1984, bij de viering van de 90ste verjaardag van Anton Pieck verzorgt Martine Bijl de uitreiking van de eerste uitgave van de herdruk van De Sprookjes van Grimm.[1]

Andere sprookjesuitgaven

Er was eens een prins…

Naast Sprookjes van de Efteling heeft Martine Bijl nog meer sprookjesuitgaven op haar naam. In het Andersenjaar 1975, toen werd herdacht dat Hans Christian Andersen 100 jaar geleden was gestorven, gaf Amsterdam Boek een losbladige editie uit van de Sprookjes van Andersen, verteld door Martine Bijl en met tekeningen van Eppo Doeve. Deze reeks omvatte in totaal 71 sprookjes, een grote bloemlezing dus uit het werk van Andersen. De wekelijkse afleveringen zijn in 1976 in twee gebonden delen op de markt gebracht.

In 2011 schreef ze voor Douwe Egberts twee boekjes met ieder vijf bekende sprookjes op rijm: Er was eens… en Lang geleden…, geïllustreerd door Noëlle Smit en in 2015 heruitgebracht door Gottmer in groot formaat onder de titel Er was eens een prins en die wou een prinses; zeven sprookjes op rijm. Bijgesloten in dit boek is een CD waarop alle tien sprookjes uit de oorspronkelijke boekjes door haarzelf worden voorgelezen.

Verwijzingen
  1. Nederlands Dagblad: fotobijschrift (29 september 1984)