Martine Bijl
Martineanton.jpg
Anton Pieck en Martine Bijl in 1984
Volledige naam Martine Catherina Maria Bijl
Beroep(en) Actrice, schrijfster
Bekend als Schrijfster van o.a. Sprookjes van de Efteling
Personen
Anton Pieck en Martine Bijl op het podium bij de Sprookjestekenwedstrijd

Martine Catharina Maria Bijl (Amsterdam, 19 maart 1948) is een Nederlands zangeres, actrice, schrijfster en cabaretière. Ze was een goede vriendin van Anton Pieck en is auteur van twee Efteling-boeken.

Ze is in Nederland voornamelijk bekend van diverse televisieseries, de fameuze HAK-reclames en de presentatie van taartenstrijd 'Heel Holland Bakt', maar ze heeft tevens een tweetal boeken voor de Efteling geschreven. Het eerste, Sprookjes van de Efteling stamt uit 1974 en is een onvervalst sprookjesboek waarin diverse vertellingen te vinden zijn die in de Efteling worden uitgebeeld. Buiten een bewerking van de verhalen van de gebroeders Grimm en Koningin Fabiola schreef Martine Bijl zélf ook twee sprookjes, te weten "De Tuinman en de Fakir" en "De Gouden Stemvork".

In 1980 opent ze samen met Anton Pieck de uitbreiding op het Kabouterdorp en presenteert ze de Sprookjestekenwedstrijd.

Negen jaar na haar eerste sprookjesboek, in 1982, schreef Martine Bijl het door Anton Pieck geïllustreerde Wonderbaarlijke Geschiedenis van de Efteling, een sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Efteling, waarin feiten en fictie met elkaar worden verweven.

In 1984, bij de viering van de 90ste verjaardag van Anton Pieck verzorgt Martine Bijl de uitreiking van de eerste uitgave van de herdruk van De Sprookjes van Grimm.[1]

Verwijzingen
  1. Nederlands Dagblad: fotobijschrift (29 september 1984)