Van Duin als Professor Zwakström

André van Duin, pseudoniem van Adrianus Marinus Kyvon (Rotterdam, 20 februari 1947) is een Nederlandse komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Hij wordt over het algemeen gezien als 'Nederlands grootste volkskomiek'.

In de Efteling

Van Duin is tijdens zijn carrière enkele malen in contact gekomen met de Efteling. In 1978 zit hij in de jury van de Efteling-kleurwedstrijd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.

Dik Voormekaar & co.

Met zijn Dik Voormekaar Show is hij voor de aflevering van 1 januari 1979 te gast in de Efteling, waarbij de personages onder andere het Spookslot bezoeken. In de zomer van 1985 presenteert hij voor de AVRO zes afleveringen van Sterrenslag in het park. In de derde aflevering komt Van Duin ook in beeld als het typetje Simon Naaigaren.

Commercials

Reclame uit 1986

Een jaar later speelt hij de hoofdrol in de tv-commercial voor Fata Morgana. In die commercial speelt hij Professor Zwakström. De versufte, warrige maar volstrekt onpartijdige en objectieve pretdeskundige uit Zweden drukt in de reclame uit 1986 zijn ervaringen met de nieuwste attractie in de Efteling uit in rapportcijfers. Gelukkig voor het park bleek het oordeel zeer positief. De pretdeskundige verschijnt ook in advertenties in de dagbladen.

In Van Duins revue uit datzelfde jaar, 20 jaar André, wordt in een sketch nog naar de Efteling verwezen.

Rondvaartboot

Sinds 19 februari 2019 sponsort de Efteling voor twee jaar een Amsterdamse rondvaartboot van rederij Lovers Canal Cruises met de naam "André van Duin".