De Efteling is jarig

De Efteling is jarig is een dubbelalbum uitgebracht door CNR in 1978 op lp en muziekcassette ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van de Efteling. Het bevat acht sprookjes die al eerder zijn uitgegeven in de serie Sprookjes van de Efteling:

  • De wolf en de zeven geitjes (van deel 1)
  • Hans en Grietje (van deel 2)
  • Doornroosje (van deel 3)
  • Het ganzenhoedstertje (van deel 4)
  • De Indische Waterlelies (van deel 6)
  • De zes dienaars (van deel 4)
  • De tuinman en de fakir (van deel 6)
  • Holle Bolle Gijs (van deel 7)

De uitklapbare hoes van de elpee heeft aan de voorzijde een collectie foto's van sprookjes uit het park, overeenkomend met de sprookjes op de plaat. De achterzijde een zwart-wit illustratie van Langnek, twee paddenstoelenhuisjes en een spook. In de binnenzijde staan de hoezen van de zeven eerste albums uit de serie afgebeeld, met de mededeling dat in mei 1978 twee nieuwe lp's zullen volgen. Ook is er een silhouet te zien van twee herauten die op hun klaroen blazen en twee dansende kabouters onder een kasteel. De vorm van deze heraut wordt sinds 2010 gebruikt op de schorten van de bediening in de horeca.

In de lp-hoes zat ook een stickervel met vier jubileumstickers geschoven, naar een ontwerp van Ton van de Ven. Het zijn stickers van het kasteel van Doornroosje, kabouter Kleine Boodschap, een fee van de Indische Waterlelies en een capriccio van Langnek, paddenstoelen en een spook zoals die ook op de achterzijde van de lp staat. Tevens zat er een kleurplaat bij met dezelfde afbeelding als de sticker van Kleine Boodschap, waarmee je mee kon doen aan een wedstrijd, en een kinderkrant van acht pagina’s.

Kleurwedstrijd

Advertentie voor de dubbelelpee en kleurwedstrijd in Kinder Platen Krant.

Elke lp bevat de eerder genoemde kleurplaat met op de achterkant het deelnameformulier voor een kleurwedstrijd waarop kinderen kans konden maken op 100 prijzen. De hoofdprijs was een compleet verzorgde dagtocht naar de Efteling voor het hele gezin en de eerste zeven sprookjesalbums. Andere prijzen waren één van de 50 toegangsbewijzen, één van de negentien lp's van de nieuwste plaat in de serie "Spoken op de Efteling" (deel 9), één van de twintig puzzels of één van de tien Efteling Ganzenbord-spelen.

In de jury van deze kleurwedstrijd zaten de radio- en tv-presentator Pierre van Ostade (oom van Peter van Ostade en plugger voor CNR), komiek André van Duin, acteur Edwin Rutten die dan bekend is als de kinderheld Ome Willem, en namens de Efteling Ton van de Ven.

De prijswinnaars werden bekend gemaakt op 17 mei 1978. De prijzen werden uitgereikt door Pinkeltje en Pinkelotje. Diezelfde dag overhandigde presentator Pierre van Ostade een gouden ouderwetse platenspeler aan Herman ten Bruggencate, die de speler namens de directie in ontvangst nam.