Pinkeltje in de Efteling
Pinkeltje.jpg
Auteur Studio Dick Laan
Illustraties Jeroen Verheij
Genre kinderboek
Uitgever Van Holkema & Warendorf
Uitgavedatum 18 maart 2014
Pagina's 128
Grootte 15,5 x 21,5 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 978-90-0033-464-3
Prijs € 9,99
Koop bij bol.com
Boeken

Pinkeltje in de Efteling is een kinderboek over de pseudokabouter Pinkeltje die een avontuur beleeft in de Efteling. Het verscheen op 18 maart 2014, als eerste nieuwe Pinketjeboek in bijna veertig jaar. Als auteur wordt Studio Dick Laan vermeld.

Het is verkrijgbaar voor € 9,99 bij boekhandels, en ook te koop geweest in de souvenirwinkels in het park. Er is ook een e-book beschikbaar voor € 7,99.

Achtergrond

Pinkeltje is de hoofdpersoon in de bekende kinderboekenserie van Dick Laan. Hij is een mannetje zo groot als een pink, maar geen kabouter. Hij woont met zijn vrouw Pinkelotje in Pinkeltjesland. Tussen 1939 en 1977 verschenen 29 Pinkeltje-boeken, waarvan de laatste vier postuum na het overlijden van Dick Laan in 1973.

Het boek in de Efteling is het eerste dat sindsdien verschijnt, alhoewel in 1995 de oorspronkelijke boeken wel zijn heruitgegeven in een gemoderniseerde versie, bewerkt door Suzanne Braam. Van dit nieuwe boek wordt niet bekend gemaakt wie de auteur is: uitgever Van Holkema & Warendorf hanteert het abstracte "Studio Dick Laan". De illustraties in dit boek zijn van de hand van Jeroen Verheij, ontwerper in dienst van de Efteling.

Na Pinkeltje in de Efteling volgden nog drie nieuwe Pinkeltje-boeken volgens een vergelijkbare commerciële samenwerking met een dagattractie: Pinkeltje in het Rijksmuseum in 2015 , in het Dolfinarium in 2016 en in het Spoorwegmuseum in 2017. Deze drie werden geïllustreerd door Arne van der Ree. Overigens beleefde Pinkeltje al in de oorspronkelijke serie avonturen in onder meer Artis (1952) en Madurodam (1955).

Inhoud

Tijdens het bloemenplukken in Pinkeltjesland, belandt Pinkeltje op een blad dat door de wind wordt meegenomen. Hij landt bij Aquanura, waar hij gevonden wordt door mevrouw Eend. Even later komt hij meneer Raaf tegen, een vogel die uit het team van Raveleijn is gezet. Meneer Raaf ziet het rare mannetje als een kans om de baas in het Sprookjesbos te worden. Hij vertelt de kabouters dan ook dat Pinkeltje is gekomen om hen te onderdrukken. Via de Kabouter Courant wordt iedereen in de Efteling gewaarschuwd.

Ondertussen belandt Pinkeltje in Fata Morgana waar hij de nacht doorbrengt in een zadeltas van de koppige ezel. De volgende ochtend klimt hij in de tas van een meisje, waarin hij een ritje in de Python maakt. Als hij weer uit de tas kruipt ontmoet hij Mees Muis, een muis die hem tijdens de rest van het verhaal helpt en transporteert. Mees brengt Pinkeltje naar de draak, die hem wel terug naar Pinkeltjesland kan brengen. De draak wil dit doen in ruil voor een nieuwe kroon. Vanaf nu is dus de missie van Pinkeltje en Mees om een kroon te bemachtigen; een goed excuus om bij diverse sprookjes langs te gaan: als eerste bij Doornroosje. Het blijkt dat Pinkeltje haar gewoon wakker kan kussen, al is dat effect dan maar tijdelijk. Helaas heeft ze geen kroon.

Nadat ze net aan meneer Raaf ontsnapt zijn, besluit Pinkeltje dat hij een vermomming nodig heeft. Mees brengt hem daartoe naar het Diorama, waar hij één van de huisjes betreedt, een kledingwinkeltje gerund door een mens zo klein als Pinkeltje. Die kan hem een jas en een eikeltjesdopjeshoed lenen. Pinkeltje en Mees gaan zo langs de Trollenkoning, koning Oberon in Droomvlucht en op zoek naar een koning in het Lavenlaar, maar overal krijgen ze geen kroon. In het Lavenlaar vinden ze echter de Lachspiegels, waarmee de kabouters de indruk krijgen dat de twee monsterlijk groot zijn, waarna ze alleen nog maar banger worden.

Pinkeltje en Mees bezoeken Sneeuwwitje en het kasteeltje van haar stiefmoeder, maar dat biedt ook geen kroonsoelaas. Uiteindelijk vinden ze in de struiken een verloren prinsessenpop van een bezoeker, die kroon kunnen ze natuurlijk gebruiken. Onderweg naar de draak wordt Pinkeltje echter gezien door kabouter Riedeltje die hem probeert te vangen, maar per abuis in het water valt en niet kan zwemmen. Pinkeltje redt de kabouter, met hulp van een eekhoorn. Pinkeltje gaat er snel van door maar zijn schoen blijft achter in de modder.

De kabouters horen het verhaal van hun maat en twijfelen nu zeer of die Pinkeltje wel zo kwaadaardig is, zeker als mevrouw Eend ook voor het mannetje in de bres springt. Meneer Raaf geeft zijn misstap toe. Hij brengt Pinkeltje naar de kabouters, en de schoen blijkt Pinkeltje te passen. Mees en Pinkeltje nemen emotioneel afscheid. Meneer Raaf krijgt een passende straf: hij moet Pinkeltje terug naar Pinkeltjesland vliegen.

Efteling-verwijzingen

Omdat het boek natuurlijk een commercieel doel dient, is niet nagelaten zoveel mogelijk Efteling in het boek te proppen. Pinkeltje bezoekt een aardige doorsnede van het park: van Aquanura, Fata Morgana en de Python, via het Diorama, Droomvlucht en het Volk van Laaf tot aan een flink aantal sprookjes in het Sprookjesbos.

De schrijver is duidelijk goed op de hoogte van wat er in de Efteling allemaal te zien is, en beschrijft dit op een manier die klopt met hoe het in het park uitgebeeld is. De aandacht voor niet zo voor de hand liggende details verraden een echte kenner, zoals de grote teen van Oberon, de Lachspiegels in het Lavenlaar en de Efteling Kabouter Courant. Een belangrijke bijrol is er voor de muziekkabouter, die ook hier weer Riedeltje genoemd wordt. Natuurlijk wist ook Efteling-ontwerper Jeroen Verheij hoe hij deze Eftelingse zaken juist in de 31 illustraties moest vangen.

Wetenswaardigheden

  • Pinkeltje en zijn Pinkelotje reikten in 1978 de prijzen uit voor de Grote Kleurwedstrijd in de Efteling.
  • In datzelfde jaar kwam er de speelfilm 'Pinkeltje' uit waarin Wieteke van Dort de rol van Pinkelotje vertolkte.
  • Pinkeltje ging al in 1954 op zoek naar Klaas Vaak, ruim voordat de Wereld vol Wonderen in 2009 het zandmannetje wist te strikken voor Bosrijk.
Verwijzingen