Mam, ik wil het paard!
Mamikwilhetpaard.jpg
Mam, Ik wil het Paard!
Auteur Dimp Nelemans, bewerkt door Henk vanden Diepstraten
Vormgeving Robert-Jaap Jansen
Taal Nederlands
Onderwerp geschiedenis van de stoomcarrousel in de Efteling
Genre informatief
Uitgever Efteling
Uitgavedatum 1995
Pagina's 32
Prijs ƒ 25,-
Boeken

Mam, ik wil het paard! is een boekje dat in 1995 door de Efteling werd uitgegeven naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Stoomcarrousel. Op de voorkant staat de subtitel De Efteling StoomCarrousel 100 Jaar draaiend. Het door Dimp Nelemans geschreven boekje verhaalt over de carrousel van de familie Janvier, de geschiedenis van carrousels in het algemeen en de komst van de molen naar de Efteling. Het was voor het eerst dat een boekwerk werd uitgegeven voor een bepaalde attractie (later kreeg ook De Vliegende Hollander een eigen boekje).

Paard is van een bijzondere vormgeving voorzien door Robert-Jaap Jansen. Het 32 pagina's tellende werkje is uitgegeven met een harde kaft die aan de binnenkant met velours is bekleed. Achter de cover steekt een rad dat gedeeltelijk door de voorzijde van het boekje zichtbaar is en waarop diverse elementen van de carrousel zijn afgebeeld: twee gondels, een paard, een varken met clown. Per set van twee pagina's zit een halfronde tussenpagina, waardoor de vormgeving van een carrousel in de bladspiegel terugkomt. De tekst van Dimp Nelemans werd bewerkt door Henk vanden Diepstraten en het boekje werd gedrukt bij Euro Color Creative; wegens de kleine oplage is het een collectors-item voor Eftelingliefhebbers. Het is vandaag de dag enkel te verkrijgen op ruilbeurzen en verkoopsites, maar omdat het boekje maar kort verkrijgbaar was in het park is het ook hier lastig om aan te komen.

Samenvatting

In opdracht van de Efteling werd het boekje geschreven door Dimp Nelemans, de kleindochter van Dina Janvier, de weduwe van Hendrik Janvier.[1] Hendrik was de eerste eigenaar van de Stoomcarrousel. In 1895 werd de stoommachine van de carrousel gekocht door Hendrik Janvier, en dat werd als geboortedatum gekozen van de carrousel. Het boekje vertelt de verdere levensloop van de attractie, waarbij tevens de geschiedenis van kermissen in het algemeen en draaimolens in het bijzonder wordt aangehaald.

Een rode draad in het boekje is carrouselfamilie Janvier: Hendrik volgde de traditie van zijn vader door elk van zijn kinderen een kermisbedrijf te schenken. Hij bouwde de carrousel en trok er mee rond, totdat zijn zoon Laurens de carrousel kreeg als huwelijksgeschenk in 1919. Vierendertig jaar lang zou Laurens met de stoomcarrousel rondtrekken, tot de animo van het publiek voor de attractie verminderde en de carrousel niet langer rendabel was. Na maandenlange onderhandelingen werd de carrousel uiteindelijk in 1955 aan de Efteling verkocht.

Mam, ik wil het paard vertelt in het kort een bijzonder stukje van de Eftelinggeschiedenis. Nelemans wisselt anekdotes af met interessante achtergrondbeschouwingen over carrousels en het kermisleven. Het boekje leest vlot en vestigt de aandacht op allerlei kleine details.


  1. Efteling Persmap 1991