Olaf vertel eens...
Voorplat van het boek
Olaf Vugts - Van vakantiemedewerker tot directeur bij de Efteling
Auteur Pascale Vugts
Vormgeving IMAGEAU, Emiel Brouwers
Taal Nederlands
Onderwerp hagiografie
Genre memoires
Uitgever Betiquette
Uitgavedatum 21 apr 2024
Pagina's 222
Uitvoering Paperback
ISBN 978-90-8325-001-4
Prijs € 27,50
Boeken

Olaf vertel eens... is een bundeling van de memoires van de Efteling- en gerelateerde pretparkbrachecarrière van marketing-, park- en creatief directeur Olaf Vugts, die tussen 1977 en 2022 bij de Efteling gewerkt heeft. Het boek is geschreven door zijn schoonzus Pascale Vugts.

Inhoud

In vijfentwintig min of meer chronologisch geordende hoofdstukken neemt Pascale Vugts de lezer mee door de carrière van Olaf Vugts, beginnende bij dienst vakantiewerk in 1977 tot zijn afscheid van het park in 2022. Het is in de 'ik'-vorm vanuit het perspectief van Olaf verteld. Per hoofdstuk worden rond een bepaald onderwerp anekdotes aangehaald. Er komen onderwerpen voorbij als de start van de Winter Efteling, Sprookjesboom en Villa Pardoes, maar er is ook aandacht voor de periode waarin Olaf een voetbalcarrière najaagde en zijn tijd dat hij voor Avonturenpark Hellendoorn en in Duitsland werkte. Opvallend is het hoofdstuk waarin hij stilstaat bij de impact die het herseninfarct had dat hem in 2008 trof. Het boek is voorzien van allerlei beeldmateriaal (onder andere afkomstig van deze site).

Hoewel het veel inzicht geeft in de belevingswereld van Vugts en diens (zakelijke en creatieve) initiatieven in het park, zijn er weinig 'Efteling-geheimen' opgenomen, omdat Vugts zelf een groot geloof hecht aan het belang van het behoud van de 'Efteling-magie'.

Totstandkoming

De aanleiding voor het boek ontstond bij het afscheid van Olaf Vugts van de Efteling, per 1 januari 2022. Vugts wilde geen groot evenement, maar vroeg als afscheid in plaats daarvan een lang weekend in Bosrijk met zijn extended-familie. In het Landhuys waar ze verbleven, vroegen nieuwsgierige neefjes hem de hemd van het lijf over waar in de Efteling Olaf allemaal bij betrokken was geweest. Zijn schoonzus Pascale Vugts vond die verhalen zo interessant, dat ze vond dat hier wel een boek van gemaakt moest worden. De titel verwijst naar het verzoek van de neefjes tijdens het Bosrijk-weekend. De cover is gekozen omdat de Sprookjesboom natuurlijk ook veel verhalen vertelt.

De hoofdstukken kwamen tot stand op basis van wekelijkse 'vertelsessies' waarbij Vugts zijn herinneringen ophaalde voor Pascale, die ze ordende. Het boek is niet officieel door de Efteling uitgegeven, maar de Efteling (in de persoon van Karin Koppelmans) heeft wel alles meegelezen om te zien of er geen 'onwenselijke' dingen verteld werden. In die zin is het dus wel indirect door de Efteling gesanctioneerd.

Het boek werd gedrukt door Q-Promotions, dat ook veel drukwerk voor de Efteling verzorgt, en in april 2024 in eigen beheer uitgegeven door Betiquette, het horeca- en gastvriendelijkheidsadviesbureau van de auteur, en is online te bestellen voor € 27,50.

Externe link