Fotoboekje 1993
Fotoboekje1993.jpg
Trol met drie Droomvluchtelfjes (lichtgroen)
Boekje nr. 20
Aantal pagina's 36 (exclusief omslag)
Aantal foto's 60
Nieuwe foto's Applause Award, Droomvlucht en Efteling Hotel
Uitklappagina's Droomvlucht
Werd verkocht in seizoen 1993
Vorige fotoboekje 1992
Volgende fotoboekje 1994
Fotoboekje

Fotoboekje 1993 is het twintigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1993 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 60 foto's.

De opening van Droomvlucht is aan dit boekje af te lezen met acht nieuwe foto's van de attractie, inclusief de cover en de uitvouwpagina's. Er zijn foto's van de entree, het elfje op de tak, grote foto's van de Hemelburchten, de Elfentuin en het Kastelenrijk. Daarbij in de uitvouwpagina's een close-up van het bosgeestje op de boom, de drie elfjes op de tak in het Wonderwoud en koning Oberon - de meest uitvoerige fotoserie van een attractie ooit in het fotoboekje. Tevens staat het Efteling Hotel voor het eerst in het boekje en is de prijzenkast voorin het boekje aangepast. De zwart-witfoto van de Pomme d'Or is vervangen door een kleurversie en wordt vergezeld door de nieuwe prijs, de Applause Award. De tekst bij deze bekroning van de IAAPA leest:

Een internationale jury kreeg in 1992 spontaan de handen op mekaar en besloot unaniem de Efteling te bekronen met de Applause Award, de onderscheiding voor het beste attractiepark ter wereld.

Fotoboekje 1993 heeft een gelijke lay-out aan fotoboekje 1992. De achtergrondkleur van de pagina's is gelijk, evenals de kaders om de foto's. Achterin staan de partners in kwaliteit: Fujifilm, Coca-Cola en M&M's.

Foto's

De nieuwe openingsfoto

De eerste foto in het boekje, onder het voorwoord, is voor het eerst in tien jaar geen foto van het kasteel van Doornroosje. Daar voor in de plaats is een foto gekomen van een prins en prinses die in de nieuwe kiosk in de Siertuin voorlezen uit een groot sprookjesboek.

Door de enorme aandacht voor Droomvlucht moeten het Sprookjesbos en het Lavenlaar een beetje inkrimpen: de paginagrote foto's van Hans en Grietje en de Wolf en de Zeven Geitjes zijn verkleind en verplaatst naar waar vorig jaar het kaboutervrouwtje te vinden was, die op haar beurt weer een pagina opschuift en op de plek van het Grote Kabouterhuis terecht is gekomen. Het Lavenlaar moet het met twee pagina's minder doen, waardoor de foto van de ingang van het Lavenlaar nu de plek inneemt van Lal's Brouwhuys. Het Lavenlaar is tevens wat meer naar achteren geschoven in het boekje.

Hierdoor is de verdere inhoud van het boekje ook meer gehusseld en moeten meer attracties enkele foto's inleveren waaronder de Pegasus (die de spread nu deelt met de Python) en de Piraña. Die laatste heeft daarbij wel een nieuwe, spetterende foto gekregen, gemaakt net achter de twee watervalmuren. Er zijn ook nieuwe foto's van Langnek, de Halve Maen en een luchtfoto van het toenmalige Noorderpark. De foto biedt uitzicht op de Gondoletta, de Pagode, het Café-Restaurant, Carnaval Festival en het vorig jaar geopende Efteling Hotel. Apetrots Afrika is wel komen te vervallen.