Het Kastelenrijk

Het Kastelenrijk is een scène in Droomvlucht. Het is de eerste scène in de attractie.

Nadat je in de gondel hebt plaatsgenomen en je het opstapstation verlaat, kom je terecht in een grot die je schuin omhoog leidt richting het Kastelenrijk. Kandelaars aan de muur lichten op, waarna de gondel rechtsom draait waardoor je zicht krijgt op een breed sprookjesachtig landschap: op de voorgrond kletteren watervallen tussen brede rotspartijen in een met nevel bedekt meer. Rechts van het midden en aan linkerzijde zien we op het water twee wouden wiegen op het water.

Op de achtergrond, tussen de rotspartijen en onderling verbonden met sierlijke bruggen, wiegen sprookjesachtige kastelen tegen een pastelkleurige horizon. Op een rustige muziek, met veel harp en blaasinstrumenten, zie je vanaf een afstand de droomwereld waar je in de volgende scènes meer deel van uit maakt. De kastelen lijken ook intern te bewegen: ze dijen uit, torens draaien langzaam rond. Na een halve minuut kom je terecht in een korte gang met enkele lichtjes die uitkomt in het Wonderwoud.

Techniek

Een belangrijk element in de scène is het water. De twee kleine en drie grote watervallen, uitmondend in een waterpartij van 24,6 m3, worden aangestuurd door een grote pompinstallatie met een vermogen van 108 m3. Behalve de watervallen trekken grote nevelwolken zich over de scène heen. Lex Lemmens vertelt daarover: "We hebben een systeem ontdekt om mist te maken. Dat is op basis van water, op hoge druk water vernevelen en echt mist maken. Wij moeten gedurende de hele dag mist produceren en dat doen we met dit systeem perfect." Alle rotsblokken werden ter plekke gesneden uit schuimblokken.