Het Kastelenrijk

Het Kastelenrijk is een scène in Droomvlucht. Het is de eerste scène in de attractie.

Nadat je in de gondel hebt plaatsgenomen en je het opstapstation verlaat, kom je terecht in een grot die je schuin omhoog leidt richting het Kastelenrijk. Kandelaars aan de muur lichten op, waarna de gondel rechtsom draait en je in een kasteel lijkt te zweven, hoog boven de grond, vanuit waar je naar buiten kijkt. Hier krijg je zicht op een breed sprookjesachtig landschap: op de voorgrond kletteren watervallen tussen brede rotspartijen in een met nevel bedekt meer. Rechts van het midden en aan linkerzijde zien we op het water twee wouden wiegen op het water. Rechtsvoor hangen drie vaandels.

Op de achtergrond, tussen de rotspartijen en onderling verbonden met sierlijke bruggen, wiegen sprookjesachtige kastelen tegen een pastelkleurige horizon. Op een rustige muziek, met veel harp en blaasinstrumenten, zie je vanaf een afstand de droomwereld waar je in de volgende scènes meer deel van uit maakt. De kastelen lijken ook intern te bewegen: ze dijen uit, torens draaien langzaam rond. Na een halve minuut kom je terecht in een korte gang met enkele lichtjes die uitkomt in het Wonderwoud.

Techniek

Dag en nacht in het Kastelenrijk

Een belangrijk element in de scène is het water. De twee kleine en drie grote watervallen, uitmondend in een waterpartij van 24,6 m³, worden aangestuurd door een grote pompinstallatie met een vermogen van 108 m³. Naast de watervallen is water ook aanwezig in de vorm van mist en laaghangende nevelwolken; de mist golft tussen de kastelen en over de rotsen en vult de diepte onderin. Technisch eindverantwoordelijke Lex Lemmens vertelt daarover in de documentaire Dromen met Open Ogen trots: "We hebben een systeem ontdekt om mist te maken. Dat is op basis van water, op hoge druk water vernevelen en echt mist maken. Wij moeten gedurende de hele dag mist produceren en dat doen we met dit systeem perfect." Alle rotsblokken en bergpieken van de scène werden ter plekke gesneden uit schuimblokken.

Boven de rotsformaties, achterin de scène, lijken er in de lucht tegen het avondrood wolken te hangen. Dit effect wordt bereikt doordat voor deze rotsen een groot semi-transparant gaasdoek, een zogenaamde GobelinTulle van producent ShowTex is gespannen. Op dit doek worden de wolken geprojecteerd zodat ze voor de achterwand lijken te zweven. De achtergrond wordt door dit doek ook wat waziger met meer diepte.

Sinds 2023 doorloopt de scène tijdens je bezoek een dag- en nachtcyclus. Dit is mogelijk geworden toen dat jaar alle verlichting is vervangen door ledlampen.