Fotoboekje 1982
Fotoboekje1982.jpg
Het kasteel van Doornroosje (donkergroen)
Boekje nr. 10
Aantal pagina's 36
Aantal foto's 44
Nieuwe foto's Nieuw kasteel van Doornroosje, Geeuwende Gijs, Gondoletta en de Python
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 1982
Vorige fotoboekje 1981
Volgende fotoboekje 1983
Fotoboekje

Fotoboekje 1982 is het tiende boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1982. Het is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 44 foto's.

De grote zaken die vorig jaar in het park geopend werden maken in deze editie hun opwachting, maar er is meer nieuws te zien in Fotoboekje 1982. De volgorde van attracties is compleet omgegooid en er zijn veel nieuwe foto's. Zowel de kaft, pagina's als kaders zijn groen dit jaar. De belettering op de voorkant als ook het wapenschild achterop het boekje zijn voorzien van goudfolie en reliëf. Dit is het eerste fotoboekje met een vermelding van het jaar van uitgave.

Foto's

Voorop het boekje is het kasteel van Doornroosje te zien. Het is een nieuw kasteeltje dat tijdens de winter van 1980-1981 is gebouwd nadat bleek dat het oude kasteeltje uit 1952 gevaarlijk aan het verzakken was. Foto's van het sprookje zijn vervolgens opvallend afwezig in het boekje zelf, helaas geen schone slaapster, koks of de nieuwe spinnende boze fee. Op de eerdere plek van Doornroosje staan zelfs überhaupt geen foto's van het Sprookjesbos, maar van het Carrouselpaleis. Hierna gaat het boekje echter wel verder met het Sprookjesbos: het Kabouterdorp (nieuwe foto van 'de loze vissertjes'), Langnek (nieuwe foto), een grote foto van het huisje met het wassende kaboutervrouwtje, Roodkapje (nieuwe foto), Hans en Grietje (nieuwe foto), Sneeuwwitje, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Indische Waterlelies (nieuwe foto van de wachters), de Wolf en de Zeven Geitjes, Draak Lichtgeraakt en de Vliegende Fakir. Twee foto's van elders uit het park sluipen er nog tussen: Het Witte Paard en, voor het eerst in het souvenirboekje, Geeuwende Gijs. Verderop zijn er ook nieuwe foto's van het Zwembad, Kinderbad en Matroos Gijs.

De grote attracties worden voor het laatst bewaard. Achterin het boekje vinden we vijf pagina's voor het Spookslot, gevolgd door een grote foto van de Gondoletta. We zien de draaischijf waar men in en uit een bootje kan stappen en een aantal bootjes met rood-wit-blauwe vlaggetjes op de Siervijver. Op de volgende vier pagina's staan zes foto's van de Python. We zien de splinternieuwe Arrow-treinen razen van de eerste afdaling vanuit een aantal punten, op de lifthill, door de kurkentrekker, door een looping en de hele achtbaan op een luchtfoto. Op enkele foto's is ook het landschap rondom te zien met een nog leeg Oosterpark en het openluchtzwembad als enige attractie in de nabije omgeving. De rest van het park ziet er ook nog onbebouwd uit. De enige torenspitsen die boven de bomen te zien zijn, zijn van de kerk in Kaatsheuvel.

Teksten

Nadat de onderschriften sinds het midden van de jaren zeventig steeds suggestiever werden, af en toe zelfs bijdehand, wordt er in 1982 voor een compleet andere aanpak gekozen. We lezen nu vooral de naam van de attractie of een omschrijving van de figuren. Attractienamen zien we daarom ook in vertaling. Holle Bolle Gijs krijgt een andere vertaling dan in eerdere boekjes. In het Duits wordt hij "Der Nimmersatt" genoemd, en "The Paper Gobbler" in het Engels.

De 1982-kaft met de 1983-inhoud

Een deel van de boekjes van 1983 werd gebonden met de kaft van 1982, mogelijk omdat er nog restanten waren van dit duurdere drukwerk (voorzien van goudfolie en reliëf). Er zijn daarom fotoboekjes in omloop met het voorplat en een copyright van 1982, maar met de inhoud van het boekje van 1983.