Fotoboekje 2021
Cover fotoboekje 2021: Max & Moritz
De Max-trein van Max & Moritz (groen met gouden lijst)
Boekje nr. 44
Aantal pagina's 56 (exclusief omslag)
Aantal foto's 113
Nieuwe foto's De Zes Zwanen, Spiegeltje, spiegeltje..., nieuw geschilderde slak Monorail, Max & Moritz, nieuwe Afrika-scène Carnaval Festival, Confetti!, nieuwe Oude Tuffer, Fabula, Savannebar
Uitklappagina's ja
Werd verkocht sinds 13 april 2021
Vorige fotoboekje 2019
Volgende fotoboekje 2022
Fotoboekje

Fotoboekje 2021 is het vierenveertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was sinds 13 april 2021 te koop in de tijdelijke webshop 't Pakhuys voor € 3,50. Sinds de Efteling vanaf 19 mei weer opende na de coronasluiting is het souvenir verkrijgbaar in de souvenirwinkels van het park. De prijs werd daarbij later verhoogd naar € 4,-. Inclusief uitsneden telt het boekje 113 foto's.

Ook dit boekje werd, net als het vorige, aangekondigd op de officiële blog van het park. Op de cover en op de uitklappagina staat de nieuwste attractie Max & Moritz. Meer nieuwe attracties die aan de Efteling zijn toegevoegd in de laatste twee jaar hebben een plek gekregen in deze editie van het souvenir: het sprookje De Zes Zwanen, de souvenirwinkels Spiegeltje, spiegeltje... en Confetti!, de nieuwe attractie Fabula met de Savannebar en aanpassingen aan Carnaval Festival, De Oude Tufferbaan en de Monorail. De uit het park verdwenen attracties Polka Marina, PandaDroom en de Bob zijn in dit boekje niet meer aanwezig, maar ook de Winter Efteling staat er niet in.

De opmaak is dezelfde als de afgelopen edities, waarbij de kleur van de kapitalen in onderschriften en omlijsting van foto's hier groen is. Op de laatste binnenpagina vinden we de copyrightmelding met het jaartal 2020. Het boekje is echter pas uitgebracht in 2021 en ook de blog verwijst naar dit boekje met dat jaartal. Op de binnenkant van de omslag zijn tevens handafdrukken te vinden, een verwijzing naar Max & Moritz.

Foto's

De foto van De Wolf en de Zeven Geitjes is bewerkt, waarbij de wolf die door het raam naar binnen kijkt is vervangen door een beter zichtbare. Vrouw Holle, die bij de uitgave van dit boekje al zeventien maanden niet aanwezig is in het Sprookjesbos, staat nog met dezelfde foto erin. De Zes Zwanen wordt in het fotoboekje geïntroduceerd met twee foto's: een afbeelding van het exterieur, waarbij het kasteeltje tegen een schemerende avondlucht is te zien, en een afbeelding van Elisa druk bezig een hemdje te breien van asters. Door de komst van het nieuwe sprookje zijn de foto's van sprookjes op het Herautenplein en in de voormalige Siertuin verschoven. Daarbij is er een nieuwe foto van De Kikkerkoning toegevoegd, die na drieëntwintig jaar terugkeert in het fotoboekje.

Verderop is Geeuwende Gijs vervangen door Speeltuin Gijs. De foto's van het Anton Pieckplein zijn daarbij meer naar voren gehaald en kostuumatelier Spiegeltje spiegeltje... is erbij gekomen. Wie heel goed kijkt op de oude foto van de Grote Zweefmolen (van vóór de complete vervanging in 2020) ziet het gebouw op de achtergrond nog in gebruik als Loetiek.

Raveleijn behoudt de overzichtsfoto van de show, maar de Magische Poort en restaurant Het Wapen van Raveleijn hebben plaats moeten maken. Van het Lavenlaar zijn het Lonkhuys en Lariekoekhuys vervangen door het Lavelhuys en Lot's Kraamhuys. Op de foto van het Lavelhuys zien we bezoekers op de staptegels en is een nieuw geschilderde slak op de Monorail te zien. Bij Villa Volta is een nieuwe exterieurfoto gebruikt.

De uitklappagina's in het hart bevatten foto's van de nieuwe attractie Max & Moritz. Links zien we Max en rechts Moritz zoals de figuren aan het plafond van het perron hangen. Onderaan breed over de spread zien we de Max-trein, dan nog niet afgewerkt, door een helix gaan. Eenmaal de pagina's uitgeklapt zien we een groot overzicht van de attractie, waarschijnlijk gemaakt in het voorjaar van 2020. De twee treinen rijden door de baan, een groot deel van de wachtrij is te zien (inclusief spatschermen), het stationsgebouw en bovenaan de op dat moment gesloten Frau Boltes Küche.

Het Carrouselpaleis is verplaatst naar de eerstvolgende pagina met een nieuwe foto voor het Diorama. Ernaast zien we Polles Keuken en Pardoes en Pardijn voor het Paleis der Fantasie staan. Dezelfde foto werd ook al in het vorige boekje gebruikt, maar hier is de foto uitgezoomd zodat het exterieur van de attractie beter te zien is. Als we de pagina omslaan zien we de audiëntie bij de koning, de enige foto van de rit die in dit boekje te vinden is.

Bij Droomvlucht hebben Oberon en het schommelende elfje van plek geruild. Carnaval Festival toont de Afrika-scène met de nieuwe figuren en de inrichting van het winkeltje Confetti!. De Game Gallery staat er niet in, waardoor het Kinderspoor en de Oude Tuffer meer ruimte hebben. Bij de oldrimerrit zien we een bewerkte foto van twee auto's die langs de heuvel met hazen rijden en een uitsnede van een kip.

Nieuw zijn een foto van Ruigrijk vanuit de Pagode, met daarop Baron 1898, Joris en de Draak en De Vliegende Hollander. Laatstgenoemde is te zien op een panoramashot vanaf de vijver waarop het gebouw en de plons in het water goed te zien zijn. Op de pagina's van de Baron zijn de foto's van het entreegebouw en de vrije val vervangen door de schachttoren en het moment van de actiefoto in de baan met het complex op de achtergrond. Verder bladerend door het boekje hebben PandaDroom en de Bob plaats moeten maken voor hevig bewerkte foto's van Fabula. Bovenaan de filmzaal met een impressie van een scène uit het 4D-avontuur en onder de Savannebar. In de schappen met souvenirs zijn vier stapels van dit fotoboekje te spotten.

Een prachtige aanblik krijgen we op de buitenzijde van Fata Morgana in de avond. Verderop is de complete rechterzijde van de troonzaal te ontwaren, inclusief een sloep met bezoekers op de voorgrond die langs de scène vaart. Waar voorgaande edities nog twee pagina's waren voorbehouden aan de Winter Efteling, is er in dit boekje geen spoor te bekennen van de ijspret. Plaatsgebrek of was bij het ter perse gaan van dit aandenken nog niet duidelijk of de Winter Efteling 2020-2021 wel door zou gaan wegens de corona-lockdown?

Wel aanwezig zijn de vakantieparken Bosrijk en Loonsche Land, het Efteling Hotel, Golfpark (sinds 1 januari 2021 geen onderdeel meer van de Efteling), Theater en de voorstelling CARO (bij het uitkomen al een jaar niet opgevoerd). Voor Bosrijk wordt een foto van het Poorthuys met het Meer van Dromen met het zandkasteel van Klaas Vaak gebruikt die we voor het laatst zagen in 2017. Het Loonsche Land heeft een foto waarop Bos- en Duinhutten te zien zijn.