Fotoboekje 2016
Cover fotoboekje 2016: Pinokkio
Pinokkio (waterblauw met gouden lijst)
Boekje nr. 40
Aantal pagina's 56 (exclusief omslag)
Aantal foto's 110
Nieuwe foto's Pinokkio, nieuwe heks Indische Waterlelies, machinekamer Baron 1898, Jokie en Jet, Sprookjesboom: Er was eens, Sprookjessprokkelaar in Sprookjessprokkelaarprieel
Uitklappagina's nee
Werd verkocht sinds 6 sep 2016
Vorige fotoboekje 2015
Volgende fotoboekje 2017
Fotoboekje

Fotoboekje 2016 is het veertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was een klein jaar lang te koop in de souvenirwinkels van de Efteling, vanaf 6 september 2016. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsneden telt het boekje 110 foto's.

Bijna een jaar na het vorige boekje verschijnt ook dit boekje net na de zomer. De hoofdpersoon uit de recente toevoeging aan het Sprookjesbos staat op de voorkant. Door de komst van Pinokkio schuiven fotoseries een pagina op. Er zijn tevens enkele nieuwe foto's.

De complete opmaak is weer hetzelfde als bij de vorige twee boekjes. De kleur van de omslag en de kaders om de foto's is nu echter blauw. Achterin staat bij de copyrightmelding het jaartal 2016.

Foto's

Ondanks dat Roodkapje dit jaar niet te zien is in het park, is ze wel aanwezig in het fotoboekje op dezelfde plek als vorig jaar. De foto van de Trollenkoning op de pagina ernaast is echter vervangen door drie nieuwe foto's van Pinokkio: het exterieur van de werkplaats van Geppetto, de vis in de vijver en een uitsnede van de kat en de vos in hun ton.

Koning Trol is te zien als we de pagina omslaan, waar vorig jaar Draak Lichtgeraakt te vinden was. We zien hier tevens een nieuwe foto van Hans en Grietje en (terug van weggeweest) de Rode Schoentjes. Het is een recente foto met de nieuwe schildering van Karen op de muur.

Hierna is er veel geschoven met foto's: Assepoester is een pagina naar achteren gegaan. De Draak, zeven geitjes en Vrouw Holle delen een spread. De plek die Vrouw Holle achterlaat bij de Herautenplein-sprookjes wordt ingevuld door de reus van Klein Duimpje. De foto van de Indische Waterlelies is gelijk gebleven, maar de heks met het nieuwe masker is gefotoshopt op de plek gezet waar de vorige heks stond. Het Meisje met de Zwavelstokjes heeft een foto moeten inleveren en deelt de pagina met Repelsteeltje.

De foto's van De Nieuwe Kleren van de Keizer tot aan het Volk van Laaf zijn een pagina naar voren gehaald. Lal's Brouwhuys is vervangen door een nieuwe foto van het Lariekoekhuys.

Vanaf hier zijn attracties verschoven in vergelijking met vorig jaar. We bladeren achtereenvolgens langs Raveleijn, Droomvlucht (waar het bosgeestje van links naar rechts is verplaatst), Villa Volta, Carnaval Festival, Monsieur Cannibale, Gondoletta, Vogel Rok en de Pagode (met blauwere lucht).

Er zijn nieuwe foto's voor de Oude Tuffer en het Kinderspoor. Het exterieur van Station de Oost is verdwenen uit het boekje. De pagina van De Vliegende Hollander heeft echter nu een nieuwe foto van Stoomtrein Moortje op de halte. Over de foto van De Vliegende Hollander staat een uitsnede van Kapitein Gijs, die sinds dit jaar deel uitmaakt van Ruigrijk.

Alle foto's van Baron 1898 zijn vervangen door nieuwe. Er is een recente foto van het exterieur, met het nieuwe bagagedepot geplaatst en een foto van de machinekamer met Witte Wieven. Gustave heeft een nieuwe afbeelding, nu als uitsnede. Tevens is er een nieuw overzicht van de schachttoren en achtbaantrack, al is de foto erg gelijkend op die van vorig jaar.

Sinds kort zijn de voorschriften over gebruik van foto- en filmapparatuur in veel attracties aangepast, en is het dus bijvoorbeeld niet langer meer toegestaan om te filmen tijdens een ritje in de Bob. Helaas lijkt de Efteling maar over één foto te beschikken van de huidige type bobs, met een filmende bezoeker. Die foto werd dan ook aangepast, maar de fotoshop om de camcorder van de man voorin de bobslee te verwijderen lijkt mislukt. De camcorder lijkt transparant gemaakt.

Na Aquanura zijn drie foto's toegevoegd van het live-entertainment, wat we nog niet eerder in de fotoboekjes zijn tegengekomen. We zien de nieuwe act van Jokie en Jet met handpoppen, Roodkapje en Wolf uit Sprookjesboom: Er was eens in het openluchttheater en de Sprookjessprokkelaar in zijn gloednieuwe prieeltje.

De foto van het kabouterhuisje tijdens de Winter Efteling is vervangen door de muziekkabouter aan zijn recent vernieuwde spinet, inclusief het miniatuurklokkenspel.

Theaterrestaurant Applaus, Jokies Wereld en Het Witte Paard hebben plaats moeten maken, en het Golfpark moet het met een foto minder doen.

Tekst

De payoff "een Wereld vol Verwondering" op de eerste pagina in het boekje is vervangen door "een Wereld vol Wonderen".