Geïnteresseerden voor één van de vele stands op de beurs in 2008

De Efteling Verzamelbeurs, Efteling en Anton Pieck Verzamelbeurs of Anton Pieck Verzamelbeurs is een kleinschalige verzamelbeurs die tegenwoordig zo'n één à twee keer per jaar wordt gehouden door en voor liefhebbers van het werk van Anton Pieck en de Efteling.

Anton Pieck-ruilbeurs

De beurs werd voor het eerst georganiseerd op 26 september 1982 door de Efteling in samenwerking met de Anton Pieck Club. Ondanks dat de eerste beurs in de Panorama-zaal van het Café Restaurant in de Efteling werd gehouden, waren op de veertig stands voornamelijk Anton Pieck-verzamelingen te vinden waarvan onderdelen te koop of te ruil waren, en dus geen Efteling-specifiek aanbod.[1]

Bij latere beurzen bestond een klein deel van de aangeboden spullen uit Efteling-items die 'onder de tafels' verkocht werden aan de schaarse groep Eftelingverzamelaars. Met de opheffing van de Anton Pieck Club eind jaren negentig verdween ook de beurs, totdat in 2005 enkele Pieck- en Eftelingverzamelaars weer interesse toonden. Pieckliefhebber Pieter Aurik organiseerde sinds dat jaar zelf beurzen.

Tegenwoordig

Door de opkomst van internet en de vele veilingsites bleek dat er veel vraag en aanbod was omtrent Efteling-items. Inmiddels had er een sterke afname plaatsgevonden van het aantal Pieckgeïnteresseerden en voor de beurs kwam dat vooral tot uiting in het weinige aantal beursstands. De beurs werd tot 2010 twee keer per jaar georganiseerd, één keer in Tilburg en één keer in Zwolle. Door het dalende aantal geïnteresseerden rondom Zwolle wordt deze editie nu in Velp gehouden.

In oktober 2012 organiseerde website Vijf Zintuigen de grootste Eftelingbeurs ooit gehouden.[2]

Verwijzingen
  1. 'Anton Pieck-ruilbeurs in de Efteling', De Toren, 23/09/1982; p. 13
  2. 'Anton Pieck- en Eftelingbeurs', Vijfzintuigen.nl, 2012