Geïnteresseerden voor één van de vele stands op de beurs in 2008

Versamelbeurs Het Poortje is een kleinschalige verzamelbeurs die tegenwoordig zo'n één à twee keer per jaar wordt gehouden door en voor liefhebbers van het werk van Anton Pieck en de Efteling. Eerder stond deze bekend onder de namen Efteling Verzamelbeurs, Efteling en Anton Pieck Verzamelbeurs en Anton Pieck Verzamelbeurs.

Anton Pieck-ruilbeurs

De beurs werd voor het eerst georganiseerd op 26 september 1982 door de Efteling in samenwerking met de Anton Pieck Club. Ondanks dat de eerste beurs in de Panoramazaal van het Café Restaurant in de Efteling werd gehouden, waren op de veertig stands voornamelijk Anton Pieck-verzamelingen te vinden waarvan onderdelen te koop of te ruil waren, en dus geen Efteling-specifiek aanbod.[1]

Bij latere beurzen bestond een klein deel van de aangeboden spullen uit Efteling-items die 'onder de tafels' verkocht werden aan de schaarse groep Eftelingverzamelaars. Met de opheffing van de Anton Pieck Club eind jaren negentig verdween ook de beurs, totdat in 2005 enkele Pieck- en Eftelingverzamelaars weer interesse toonden. Pieckliefhebber Pieter Aurik organiseerde sinds dat jaar zelf beurzen.

Tegenwoordig

Flyer van de verzamelbeurs in 2020 in kenmerkende stijl

Door de opkomst van internet en de vele veilingsites bleek dat er veel vraag en aanbod was omtrent Efteling-items. Inmiddels had er een sterke afname plaatsgevonden van het aantal Pieckgeïnteresseerden en voor de beurs kwam dat vooral tot uiting in het weinige aantal beursstands. De beurs werd tot 2010 twee keer per jaar georganiseerd, één keer in Tilburg en één keer in Zwolle. Door het dalende aantal geïnteresseerden rondom Zwolle wordt deze editie nu in Velp gehouden. In recente jaren is de locatie De Pelgrimshoeve in Tilburg.

In oktober 2012 organiseerde Efteling-fanwebsite De Vijf Zintuigen de grootste Eftelingbeurs ooit gehouden, als onderdeel van een benefietdag. Deze beurs vond plaats in De Voorste Venne in Drunen.[2]

Naam en logo sinds 2021

In maart 2020 is de beurs afgelast door de uitbraak van het coronavirus. Veel standhouders hadden zich op voorhand al afgemeld. Toen de maatregelen vanwege de pandemie weer versoepeld werden werd op 23 oktober 2021 weer een beurs gehouden, onder de nieuwe naam Versamelbeurs Het Poortje.

  1. 'Anton Pieck-ruilbeurs in de Efteling', De Toren, 23/09/1982; p. 13
  2. 'Anton Pieck- en Eftelingbeurs', Vijfzintuigen.nl, 2012