Fotoboekje 2024
Cover fotoboekje 2024: Moeder Geit
Moeder Geit (oranje met gouden lijst)
Boekje nr. 46
Aantal pagina's 58
Aantal foto's 111
Nieuwe foto's vernieuwde Paddenstoelen­parcours, De Kleine Zeemeermin, nieuwe huisje van Vrouw Holle, Kindervreugd, Baby Gijs, Droomvlucht na de renovatie van 2023, restaurant Kashba, nieuwe wrakkenscène in De Vliegende Hollander, nieuwe kleurstelling Efteling Hotel
Uitklappagina's ja
Werd verkocht sinds 2 maart 2024
Vorige fotoboekje 2022
Fotoboekje

Fotoboekje 2024 is het zesenveertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het is sinds 2 maart 2024 te koop in de souvenirwinkels van de Efteling voor € 4,-. Inclusief uitsneden telt het boekje 111 foto's.

Aan de binnenzijde van de achterkant vinden we het jaartal 2023 voor het copyright. Daarom dat een portret van Moeder Geit de cover siert, die in dat jaar het gouden jubileum vierde. Het boekwerk kwam met enkele maanden vertraging in maart van 2024 uit. De kleur van de omslag is een warm donkeroranje, waar de kapitalen, omlijstingen van foto's en de binnenzijden van de cover mosgroen van kleur zijn.

Ondanks dat er in de periode tussen het uitkomen van het vorige en dit boekje geen nieuwe attractie opende in het park, bevat deze versie voor het eerst beelden van enkele gerenoveerde attracties en maken Baby Gijs en de Zeemeermin voor het eerst hun opwachting. De mythische zeedeerne is overigens te zien in de situatie van na de renovatie, met de nieuwe rots waar haar rechterhand na jaren zweven weer op rust. Ondanks het copyright achterin het boekje, kan deze foto op z'n vroegst in januari 2024 genomen zijn.

Foto's

Het vernieuwde Paddenstoelenparcours heeft de plaats ingenomen van het Grote Kabouterhuis. De uitbeelding van de Kleine Zeemeermin mag voor het eerst sinds de toevoeging aan het Sprookjesbos in 1970 in het boekje staan. Ze deelt de pagina met de Rode Schoentjes, Raponsje en de Sprekende Papegaai die na 50 jaar opduikt in het fotoboekje. Er is een nieuwe foto van het interieur van Herberg de Ersteling en op de foto van de put van Vrouw Holle is voor het eerst het nieuwe huisje te zien. De foto van de grot van Sneeuwwitje is nu op een spread geplaatst. De sectie van het Sprookjesbos sluit af met de Vliegende Fakir, waarbij er dit jaar gekozen is voor een blik vanaf de linkerkant op het tafereel, en de Chinese Nachtegaal. Het is hiermee voor het eerst dat alle dertig sprookjes in het fotoboekje staan.

Van de Sande toont trots zijn Droomvluchtspread

De Stoomcarrousel en het Diorama staan samen op de pagina met de poort van Kindervreugd en Baby Gijs. De Sprookjessprokkelaar en Speeltuin Gijs hebben hier plaats voor moeten maken. De Grote Zweefmolen is vervangen door de Vermolenmolen. Raveleijn is verplaatst naar het hart van het boekje, waarbij het openslaan van de uitklap een grote collage toont van Droomvlucht. Hierop zien we een mix van foto's van fotograaf Kris Van de Sande, die fragmenten toont van het Wonderwoud en de Elfentuin (en één trol uit het Zompenwoud) van na de grote renovatie van 2023. Er zijn elfjes in verschillende huidskleuren en met natuurlijke haarkleuren; Oberon draagt beide schoenen en het licht op de scènes oogt feller en minder warm, in lijn met de nieuwe situatie in de attactie.

De Wereld van Sindbad heeft een eigen spread, die bestaat uit dezelfde foto's als van de uitklap uit het vorige boekje. Een interiorshot van restaurant Kashba is hier aan toegevoegd. Vogel Rok vinden we op de volgende pagina, vergezeld op de pagina ernaast door Italië en Alaska uit Carnaval Festival en de poppenspeler plus pop van Jokie.

Baron 1898 en Speelbos Nest! hebben ieder een pagina moeten inleveren. De Vliegende Hollander krijgt er een pagina bij. Twee nieuwe foto's tonen de spiegel met spiegelbeeld in het vertrek van Willem van der Decken en de in 2023 aangepaste encounterscène, waarbij de wrakken met boegbeelden te zien zijn. Verdwenen uit het fotoboekje is het gesloopte Spookslot. Bij Max & Moritz is er een nieuwe blik op de baan te zien, Bäckerei Krümel heeft een recent kiekje van de counter met plaatgebak. Bij Fata Morgana is de fruitstal vervangen door de Kalief.

Een recente foto van het aanzicht op het Efteling Hotel toont het nieuwe kleurenschema met gouden torendaken. Ook de foto's van de andere resorts zijn aangepast, waaronder een nieuw droneshot van Bosrijk. De Ganzenhoedster in de sneeuw maakt met het onderschrift duidelijk dat er een Winter Efteling is.