De eerste Kalief
Ontwerp van de Kalief

De Kalief of Tovenaar Miraculus is de tovenaar binnen Fata Morgana die op drie verschillende plekken in de attractie te vinden is om je de toegang naar een volgende scène te verschaffen.

De eerste Kalief vinden we in een rotspartij in de Jungle, waar hij met zijn staf toegang verschaft tot de Armenwijk. De tweede Kalief is te vinden na de Martelscène, in een hoger gelegen rots met een ander opzwiepend geluid dan de eerdere Kalief. Hij verschaft toegang naar de Haven die te zien is nadat een rotswand als deur opent.

De derde kalief is te vinden als peppers ghost na de Schatkamer en staat in een stukje jungle achter een stenen doorgang. Hij verschijnt (de belichting gaat aan) zodra je dichtbij de deur richting de Stormsequentie komt en verdwijnt weer (belichting gaat uit) nadat hij met zijn grote staf heeft bewogen.

De naam 'Tovenaar Miraculus' komt van het sprookjeshoorspelalbum Oosterse Sprookjes van de Efteling - deel 11 dat in 1986 werd uitgebracht. Deze naam is verder niet meer gebruikt binnen het park.

Het karakter speelt een hoofdrol als antagonist in Suske en Wiskes Fata Morgana. Volgens dit verhaal heet hij voluit Kalief Scheef-Eh-Thulband. In de eerste jaren van Fata Morgana was de figuur ook aanwezig als live-entertainment, o.a. aanwezig in de commercial en bij de opening van de attractie.

Rondlopend in zomer 2018

Tijdens het Negen Pleinen Festijn in de zomer van 2018 kreeg de Kalief een rol in het entertainment van het Fata Morganaplein. In zijn lange lichtblauwe gewaad en uiteraard compleet met tulband loopt hij rond op het plein, vaak vergezeld door twee wachters. Je kan met de serieuze en zwijgzame Kalief op de foto, en hij staat later ook op het podium met de buikdanseressen, waarbij hij met zijn toverstaf de dans verder aanzwengelt. Van tijd tot tijd is hierbij het oude 'tovergeluid' van het openen van de deuren in de attractie te horen. In de attractie is dit sinds oktober 2014 niet meer in die vorm te horen.