De eerste Kalief
Ontwerp van de Kalief

De Kalief of Tovenaar Miraculus is de tovenaar binnen Fata Morgana die op drie verschillende plekken in de attractie te vinden is om je de toegang naar een volgende scène te verschaffen.

De eerste Kalief vinden we in een rotspartij in de Jungle, waar hij met zijn staf toegang verschaft tot de Armenwijk. De tweede Kalief is te vinden na de Martelscène, in een hoger gelegen rots met een ander opzwiepend geluid dan de eerdere Kalief. Hij verschaft toegang naar de Haven die te zien is nadat een rotswand als deur opent.

De derde kalief is te vinden als peppers ghost na de Schatkamer en staat in een stukje jungle achter een stenen doorgang. Hij verschijnt (de belichting gaat aan) zodra je dichtbij de deur richting de Stormsequentie komt en verdwijnt weer (belichting gaat uit) nadat hij met zijn grote staf heeft bewogen.

Het karakter speelt een hoofdrol als antagonist in Suske en Wiskes Fata Morgana. Volgens dit verhaal heet hij voluit Kalief Scheef-Eh-Thulband. In de eerste jaren van Fata Morgana was de figuur ook aanwezig als live-entertainment, o.a. aanwezig in de commercial en bij de opening van de attractie.