Fata Morgana
Sw fata.jpg
Fata Morgana
Auteur Eugeen Goossens
Vormgeving Studio Vandersteen
Taal Nederlands
Onderwerp Efteling
Genre Strips
Uitgever Standaard Uitgeverij, na 1994 Efteling
Uitgavedatum 1988
Pagina's 48
Grootte 9x261x188 mm
Uitvoering Paperback
ISBN 9789461800039
Prijs €5,25 (in 2015)
Boeken

Fata Morgana is de titel van een album van Suske en Wiske dat zich grotendeels afspeelt in en rond de gelijknamige attractie. Het album is in 1988 in opdracht van de Efteling gemaakt door Studio Vandersteen en is dus geen onderdeel van de officiële reeks.

Het verhaal is geschreven door Studio Vandersteen-medewerker Eugeen Goossens. In die tijd was Paul Geerts de hoofdauteur van de Suske en Wiske-reeds, en Goossens was daarbij vooral betrokken als inkter. Hij schreef slechts enkele van de verhalen, waar onder dus deze.

Het plot

Het verhaal opent in de Efteling: we zien diverse Sprookjesbosfiguren in de regen. De regen komt de Kalief Scheef-Eh-Thulband van Fata Morgana kennelijk goed uit voor een snood plan. Hij stuurt een bliksembol die de Fakir meeneemt, inslaat in het huis van Suske en Wiske en daar een robotmannetje uit hun computerspel, PeeCee, tot leven wekt. PeeCee heeft een bos ballons waar hij trucs mee kan uithalen. De fakir levert Suske, Wiske, Jerom en PeeCee af bij de Kalief, die vervolgens Jerom in een fles tovert.

De Kalief wil dat Suske en Wiske hem helpen twee diamanten te bemachtigen. Deze geven hem toegang tot de Schatkist van de Wijsheid waarmee hij de volledige macht kan grijpen. Als Suske en Wiske niet meewerken worden ze in de martelmolen gezet.

Ondertussen zijn Barabas en Sidonia gearriveerd in de Efteling om hun vrienden te redden, en beleven daar en in de verboden stad doldrieste avonturen, waarmee Sidonia uiteindelijk als haremdanseres bij de Sultan belandt. Lambik arriveert later ook in het park en hij treft PeeCee. Deze twee gaan samen op zoek naar de diamanten, worden opgejaagd door de dienaars van de Kalief en belanden in de grot van Djinn. Samen weten ze hem weg te jagen en vinden een diamant in zijn schatkamer. Ze treffen Sidonia en Barabas bij de Sultan, maar worden gevangen genomen en belanden bij Suske en Wiske. De Kalief laat allen weer ontsnappen zodat ze hem naar de tweede diamant zullen leiden.

De tweede diamant ligt verscholen onder een draak, Waka Jawakka. Jerom rekent op zijn geheel eigen wijze met de draak af. Samen met de Kalief plaatst het gezelschap de twee diamanten in de ogen van een katvormig beeld in de schatkamer, die met rode stralen uit zijn ogen de schatkist tevoorschijn tovert. Het blijkt dat de schatkist je de waarheid over jezelf toont, hetgeen een heel positief beeld is voor Suske en Wiske, maar uitermate negatief voor de Kalief en hij komt tot inkeer over zijn daden. Een wijze levensles dus. De Kalief blijft in het Fata Morganapaleis om te zorgen dat toekomstige bezoekers niets overkomt: een verwijzing naar de rol van de Kalief in de attractie. PeeCee houdt hier een oogje op, en onze vrienden vertrekken weer huiswaarts.

De Efteling

Op de eerste pagina worden de hoofdrolspelers geïntroduceerd. Links Suske & Wiske, en de gepast geklede Sidonia en Barabas. In het midden PeeCee, rechtsboven natuurlijk de Verboden Stad, met daaronder de Kalief, draak Waka Jawakka en de Djinn.

Het verhaal is speciaal geschreven voor de Efteling naar aanleiding van de opening van de nieuwe attractie Fata Morgana. Deze attractie komt dus ook uitgebreid in het verhaal voor. Daarbij is men heel dicht bij de attractie gebleven en bijna alle significante figuren die volgens het verhaal in de verboden stad leven, zijn ook in de attractie te vinden, evenals bekende objecten en scènes. Naast natuurlijk de Kalief zien we de wachters met hun tijgers, de kooplui op hun schip, een slangenbezweerder, de tandarts met zijn stoel, de Sultan in de troonzaal en Djinn in de schatkamer. Ook de kat uit de kantelkamer komt terug, evenals krokodillen en de martelscène. De enige figuur die niet in de attractie terug te vinden is, is de draak, die overigens wel losjes gebaseerd lijkt op Draak Lichtgeraakt.

Van de rest van de Efteling worden bijna alleen elementen uit het Sprookjesbos afgebeeld. Naast het Spookslot en de walvis van de Polka Marina zien we de Indische Waterlelies, de Zeven Geitjes, een klein stukje van de Python-baan, de Vliegende Fakir die ook een vrouw blijkt te hebben, Langnek, Draak Lichtgeraakt, de figuren Roodkapje, Doornroosje, Sneeuwwitje en de heks, het Herautenplein een pauw, het kasteel van Doornroosje en paddenstoelen uit het Kabouterdorp. Allemaal zijn ze behoorlijk goed afgebeeld naar hoe ze in het park vormgegeven zijn.

Uitgaven

Het is in verschillende edities verschenen. Uit 1988 is een versie met een kortingsbon van ƒ 2,50 op de parkentree en een ontwerpwedstrijd (verkrijgbaar geweest bij Albert Heijn) en een versie met alleen de advertentie (verkrijgbaar in de Efteling zelf). En heruitgave volgde in 1994, niet langer door Standaard Uitgeverij maar door de Efteling zelf, daarna nogmaals heruitgegeven in 1997 en 2001. De meest recente heruitgave was in 2008, waarbij de cover is hertekend en aangepast aan de veranderde covers van de reeks.

Op de laatste pagina van het album stond in de eerste uitgave een advertentie: een foto van de eerste Kalief uit de attractie met de tekst "Wil je me 'n keer in levende lijve zien"? en de jaarslogan Efteling doet wonderen. Het Efteling-logo is in latere versies aangepast, maar sinds de meest recente heruitage is de hele advertentie uit het album verdwenen.

Ook verscheen het in 1993 als deel 42 in de Lecturama Suske en Wiske-collectie in een bundel met andere kortere verhalen, en in 2001 als onderdeel van het Suske en Wiske Familiestripboek.

Het album is tot op heden altijd te koop geweest in de souvenirwinkels van het park.