De drie landenboekjes

Onder de naam Jokie is een serie peuterboekjes verschenen waarin Jokie per boekje een andere locatie bezoekt en daar een avontuur beleeft. De eerste delen verschenen in 2011 bij Big Balloon; sinds 2014 worden ze in licentie uitgegeven door Bookie-Lookie; de illustraties werden gemaakt door TekenTeam.

In de serie bezoeken Jokie en Jet een land of een leuke plek en beleven ze een avontuur. Jokie maakt altijd foutjes, waar we om kunnen lachen maar hij ook van kan leren. Voordat ze weer gaan maakt Jet altijd even een foto.

De serie begon met drie boekjes over landen, doorspekt met clichés over het betreffende land. Zo gaan we in het boekje Jokie in Nederland in 18 kleurrijke en simpele tekeningen mee met Jokie op zijn bezoek door ons land. Hij komt daarbij koeien, molens, tulpen en kaas tegen. Ook zien we een boerin in klederdracht zoals we die ook kennen uit de attractie. Alle figuren hebben altijd de kenmerkende rode neuzen. Onderaan elk plaatje staan twee zinnen die voorgelezen kunnen worden. Gegeven de doelgroep zijn de verhalen noodzakelijkerwijs erg simpel.

Big Balloon-reeks

De landenreeks werd al na drie landen weer afgebroken. Toen kwamen ook andere locaties of settings ter sprake. De boekjes die verschenen bij Big Balloon tussen 2011 en 2013:

 1. Jokie in Nederland
 2. Jokie in Italië
 3. Jokie in Oostenrijk
 4. Jokie in het bos
 5. Jokie op het strand
 6. Jokie op het voetbalveld
 7. Jokie bij de brandweer
 8. Jokie bij de piraten
 9. Jokie gaat kamperen
 10. Jokie op het feest

Bookie-Lookie-reeks

Vanaf de overname van de licentie door Bookie-Lookie in 2014 en 2015 werd er ook een wisselender vorm gehanteerd. Bij deze uitgever is tot nu toe verschenen:

 1. Jokie de pretneus
 2. Jokie reist de wereld rond (met 8 magneetjes)
 3. Jokie uitdeelboekjes: 8 boekjes in een pakje, t.w. 4× 'Jokies feest' en 4× 'Jarige jet'
 4. Jokie puzzelboek (twee edities: één met Jokie en één met Jet voorop)
 5. Jokie en het hondje
 6. Jokie maakt rommel
 7. Jokie in de Efteling
 8. Jokie telt schaapjes

In het boekje "Jokie in de Efteling" speelde in de oorspronkelijke uitgave een deel van het verhaal zich af bij Monsieur Cannibale. Toen deze attractie in 2021 verdween ten faveure van Sirocco, zijn voor die bladzijdes nieuwe tekeningen gemaakt waarbij de handelingen nu plaatsvinden bij de Piraña.

Educatief Jokiepakket

Jokie en Jet bekijken het pakket op peuterspeelzaal 'het Sprookjesbos' in Rotterdam

Op 10 januari 2015 gaf de Efteling gratis (maar natuurlijk niet belangeloos) een educatief pakket uit voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven (crèches). Het werd speciaal samengesteld in samenwerking met Podium, specialist in educatieve programma's. In de koffer vind je het boekje Jokie bakt appeltaart, een handleiding, twee doosjes met opdrachtkaarten voor vier leeftijdsgroepen, een liedjes-cd, een Jokie-sjabloon voor knutselopdrachtjes, 2 Jokie-kleurplaaten, 4 Jokie-beloningsstickers en 2 Jokie-verjaardagskalenders. De in totaal 2500 pakketten waren in een mum van tijd op.

Verwijzingen
 • "Boekenhoek: de boekjes van Jokie", in: Kindje op Komst, jaargang 17 nr 44 (2016).