Efteling Juweeltjes
De Efteling Juweeltjes in hun opbergdoos
Efteling Juweeltjes
Auteur Ad Grooten
Vormgeving Efteling
Onderwerp Sprookjes
Genre fantasie
Aantal delen 4
Uitgever De Vrije Uitgevers
Uitgavedatum 2011
Pagina's totaal 80
Grootte 32 x 119 x 159 mm per boekje
Uitvoering Paperback
ISBN 9789461800039
Prijs €16.99
Boeken

Efteling Juweeltjes is een serie van vier kleine boekjes op luciferdoosjes-formaat, met ieder een eigen Eftelingverhaal en illustraties. De set werd in november 2011 in een gelimiteerde oplage uitgegeven door MatchBoox, een kleine uitgeverij die enkel kleine boekjes in luciferdoosjes-formaat uitgeeft.

In een zwarte opbergdoos vinden we, behalve een echtheidscertificaat, vier boekjes: de Ketel van de Heks, Kleine Boodschap, het Meisje met de Zwavelstokjes en de Prinses op de Erwt. De teksten zijn van Ad Grooten, illustrator was o.a. Sander de Bruijn.

Het uiterlijk van de boekjes is losjes gebaseerd op hun tegenhanger binnen de Efteling:

  • De Ketel van de Heks lijkt gebaseerd op het Sprookjesmysterie. Zowel het lettertype op de kaft als de illustratie van de ketel in het boekje vertonen grote gelijkenis. Het verhaal gaat over een heks die een liefdesdrankje brouwt en daarbij verliefd wordt op een prins.
  • De Prinses op de Erwt lijkt met wat fantasie gebaseerd op de tekening van Anton Pieck die te vinden is in het Efteling Museum. Het lettertype op de kaft heeft ook eenzelfde gotische stijl. De haarkleur van het prinsesje is wel anders, en de matrashoezen op het boekje lijken wat moderner dan in de Pieck-tekening. De illustraties in het boekje zijn pasteltekeningen met een flink aandeel roze.
  • Kleine Boodschap volgt qua illustraties de ontwerpen en de uitbeelding in het park. De tekeningen hebben sterkere lijnen, zoals in de ontwerpen van Pieck.
  • Het Meisje met de Zwavelstokjes is net als De Prinses op de Erwt geïllustreerd met vrolijke pasteltekeningen.
Verwijzingen