Het Efteling Familiekookboek
Het Efteling Familiekookboek
Maak zelf de lekkerste gerechten uit de Wereld vol Wonderen
Auteur Suzanne Stougie
Illustraties Lieke Heijn en Pim Janswaard; Efteling
Vormgeving Oranje Vormgevers
Genre kookboek
Uitgever Spectrum
Uitgavedatum 25 sept 2020
Pagina's 96
Uitvoering Paperback
ISBN 9789000373185
Prijs € 14,99
Koop bij bol.com
Boeken

Het Efteling Familiekookboek is een kookboek met gerechten die aansluiten bij diverse Efteling-attracties. Het boek werd in september 2020 uitgegeven door het Spectrum en kan gezien worden als een nieuw deel in de serie die tot dan toe bestond uit Polles Pannenkoekenboek en Polles Taartenboek.

Het boek

Het vierkante boek sluit qua formaat en vormgeving nauw aan bij de twee eerdere kookboeken in de serie. Het heeft twee grote flappen die als bladwijzers kunnen fungeren. Waar die eerdere opgehangen waren aan de Wereld van Pardoes en Polle in het bijzonder, zijn de recepten in dit boek een afspiegeling van de Efteling in diens volle breedte. Voorin het boek staat dan ook een parkplattegrond waarop alle recepten zijn aangebracht op hun corresponderende plek in het park.

Na een inleiding volgt een bladzijde met kooktips van 'de Efteling-koks' en (ook in onze wereld praktisch bruikbare) suggeties van O.J. Punctuel voor de tafeletiquette.

Recepten

Er staan in totaal achtendertig recepten in het boek verdeeld over vijf hoofdstukken:

  • Kleine trek
  • Grote trek
  • Snacks/om mee te nemen
  • Drankjes en ijsjes
  • Desserts

De recepten zijn thematisch gekoppeld aan een bepaalde attractie, sprookje(sfiguur), horecapunt, evenement of verblijfsaccommodatie. Elk recept krijgt een dubbele pagina, waar steeds verso een foto van het product staat en recto tegen een perkamenten achtergrond het recept en een 'badge' van de bijbehorende attractie. Ook staan er bij elk recept symbolen of het vegatarisch is, glutenvrij, veel groenten bevat of maximaal vijf ingrediënten heeft. Het "koksmaatje" bij elk recept geeft tips over welke stappen goed door kleinere kinderen uitgevoerd kunnen worden.

De meeste gerechten zijn slechts (zijdelings) thematisch gerelateerd aan de gekoppelde Efteling-uitbeelding. Zo is er een oosterse noedelsalade bij de Pagode, pompoen'koets'soep bij Assepoester en gevulde aardappels bij de Piraña. Er zijn slechts enkele recepten waarmee je iets maakt dat je ook daadwerkelijk in de Efteling kunt eten: aardappeltwisters zoals bij de Eigenheymer, gebraden kip van Het Wapen van Raveleijn en Brabantse worstenbroodjes.

Auteur en vormgeving

De recepten werden geschreven en bereid door Suzanne Stougie, die eerder al de receptuur voor Polles Pannenkoekenboek schreef. Deze zijn bereid door Marie-Sophie Wigberts en vervolgens gefotografeerd door Lieke Heijn en Pim Janswaard van Cameron Studio, het bedrijf dat ook al verantwoordelijk was voor de fotografie van de eerdere twee boeken in de serie. Op de foto's van de gerechten zijn geen Eftelingse elementen te zien. Wel is het boek gedecoreerd met (bestaande) foto's van het park en silhouetten van Eftelingfiguren.

In wat inmiddels wel een 'running gag' binnen de Efteling genoemd kan worden, zijn de pagina's van Villa Volta, het "Op-z'n-kop-taartje" (tarte tatin) ondersteboven afgedrukt.